UNHCR en IOM: regionaal plan nodig om tragedies op zee te voorkomen

IOM en UNHCR doen een beroep op de EU-lidstaten om nieuwe oplossingen te vinden om onnodig verlies van mensenlevens op zee drastisch te verminderen.

Een vissersboot op de Middellandse Zee. Duizenden vluchtelingen en migranten zijn omgekomen op de Middellandse Zee. © UNHCR/Scott Nelson

Bijna 1.000 vluchtelingen en migranten zijn in 2018 omgekomen op de Middellandse Zee. UNHCR, de VN-Vluchtelingenorganisatie, en IOM, de Internationale Organisatie voor Migratie, roepen daarom de EU-lidstaten op om tot een gezamenlijke aanpak te komen om het verlies van mensenlevens op zee drastisch te verminderen.

UNHCR en IOM vinden dat een nieuwe gezamenlijke aanpak nodig is tussen EU, VN en de Afrikaanse Unie, om ervoor te zorgen dat mensen die worden gered vanuit internationale wateren snel aan land worden gebracht naar veilige locaties in de EU, of mogelijk elders.

Tevens zijn meer hervestigingsplaatsen, gezinshereniging en andere oplossingen binnen de EU nodig, net als meer steun voor de landen waar mensen aan land worden gebracht.

‘De afgelopen tien dagen konden schepen op de Middellandse Zee met geredde vluchtelingen en migranten aan boord niet aanleggen vanwege de politieke verlamming in Europa’, zegt VN Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen Filippo Grandi. ‘Het is absoluut noodzakelijk dat de EU-lidstaten het recht op asiel in stand houden. Het is volledig onaanvaardbaar om hulp te weigeren of verantwoordelijkheid voor asiel af te schuiven op anderen. Landen moeten tot een gezamenlijke oplossing komen.’

‘Onze prioriteit is om de levens te redden van de mannen, vrouwen en kinderen die door mensensmokkelaars in onveilige boten de zee op worden gestuurd’, zegt William Lacy Swing, de Director-General van IOM. ‘Sinds het begin van dit jaar zijn er bijna 1.000 mensen omgekomen door hun wrede en berekenende werkwijze, waarbij de mensensmokkelaar altijd wint.’

De aankomst bereikte een piek in 2015 toen meer dan een miljoen wanhopige mensen de Middellandse Zee overstaken richting Europa. Bijna 5.000 mensen kwamen hierbij om het leven.

In 2018 zijn ongeveer 42.000 mensen via zee naar Europa gekomen, vergeleken met ongeveer 85.000 mensen in dezelfde periode in 2017. Het aantal mensen dat dit jaar is aangekomen is gedaald tot het niveau van vóór 2014.

IOM en UNHCR doen een dringend beroep op de Europese landen om een nieuwe en eensgezinde benadering te vinden die rekening houdt met de noodzaak van grensbeheer en migratiebeheer voor alle landen, en voldoet aan de Europese en internationale asielnormen die de afgelopen decennia zijn ontwikkeld. Ook Europese steun, solidariteit en samenwerking met midden- en lage inkomenslanden die de meeste vluchtelingen hebben opgevangen, maar ook met doorreislanden, is belangrijker dan ooit.

IOM en UNHCR staan klaar om landen hierbij te ondersteunen.

Het gezamenlijke IOM-UNHCR-voorstel voor een regionale samenwerkingsovereenkomst die zorgt voor voorspelbare ontscheping en daaropvolgende registratie van geredde personen op zee is hier te vinden.