De Rohingya-crisis uitgelegd aan de hand van 7 cijfers

Het regenseizoen is aangebroken in Bangladesh. En dat is slecht nieuws voor honderdduizenden Rohingya in de vluchtelingenkampen. De crisis uitgelegd in 7 cijfers.

Voor de tweede keer binnen een jaar tijd verkeren Rohingya in levensgevaar. Eind augustus 2017 ontvluchtten honderdduizenden Rohingya het brute geweld in Myanmar en zochten veiligheid in buurland Bangladesh. Nu is het regenseizoen aangebroken. Zware modderstromen, hevige rukwinden, overstromingen en landverschuivingen bedreigen het leven van duizenden vluchtelingen in de kampen.

Rohingya vormen een staatloze moslimminderheid in Myanmar. Uit angst voor geweld, vluchtten honderdduizenden Rohingya in augustus 2017 naar buurland Bangladesh. Veel vluchtelingen zochten hun toevlucht in de bestaande vluchtelingenkampen Kutupalong en Balukhali. In totaal bevinden zich inmiddels 889.284 Rohingya vluchtelingen in Bangladesh.

Meer dan de helft van de Rohingya-vluchtelingen in Bangladesh is minderjarig. 42% is zelfs 11 jaar of jonger. Velen van hen leven in moeilijke omstandigheden.

UNHCR werkt dag en nacht aan de hulpverlening voor Rohingya-vluchtelingen. Waar we een jaar geleden nog met 49 collega’s ter plaatse waren, zijn we nu met 280 hulpverleners in touw om zoveel mogelijk vluchtelingen op te vangen en te beschermen.

Onze hulpverleners hebben in totaal 84.584 pakketten uitgedeeld om de bestaande tenten en hutten te verstevigen tegen de hevige moessonregens. In een pakket zitten onder meer bamboe palen, touwen, stevig zeil en gereedschap. Vluchtelingen en hulpverleners werken zij aan zij om tijdelijke huizen te verstevigen en veilig te maken.

De onderkomens van Rohingya staan veelal op hellingen, losliggend zand en op laaggelegen grond. Deze tijdelijke onderkomens kunnen door de hevige regenval overstroomd raken of volledig weggeslagen. Samen met partnerorganisaties hebben we inmiddels 37.400 Rohingya vluchtelingen verhuisd naar hoger gelegen, veilig gebied.

Toch zijn er nog 5.300 families in acuut gevaar. Deze gezinnen moet zo snel mogelijk worden verhuisd, om te voorkomen dat hun huizen worden verwoest tijdens overstromingen of landverschuivingen.

 

Wist je dat jij heel makkelijk een familie in nood kunt helpen? Met 15 euro help jij een gezin aan een pakket om hun tijdelijke huis te verstevigen. Met palen in de grond en een extra zeil tegen de regen. Met een simpele donatie kunnen families op de vlucht zich eindelijk veilig voelen.

Zware moessonregens veroorzaken levensgevaarlijke situaties voor Rohingya vluchtelingen.

Jouw hulp is vandaag nog nodig. 

Doneer NU

 

Al vanaf € 15 zorg jij voor tentzeil, stevige bamboe palen en gereedschap.