UNHCR Speciaal Gezant Angelina Jolie roept op tot wapenstilstand Jemen

Een wapenstilstand in Jemen en een duurzame oplossing van het conflict, dat is de oproep van Angelina Jolie, Speciaal Gezant van UNHCR. “Als internationale gemeenschap hebben we schandelijk laat actie ondernomen om een einde te maken aan de crisis in Jemen.”

“We hebben met z’n allen de situatie zien verslechteren tot we nu aan de vooravond van een hongersnood staan en te maken hebben met de grootste cholera-uitbraak van de afgelopen decennia.” Angelina Jolie vraagt de landen in de VN-Veiligheidsraad om te onderhandelen over een einde van het conflict, en toe te zien op naleving van het internationaal recht op bescherming van de burgerbevolking.

Jolie is momenteel op bezoek in Zuid-Korea, en bedankte de Zuid-Koreaanse overheid voor het opvangen van een paar honderd Jemenieten. Angelina sprak tijdens haar bezoek ook over het belang van begrip voor de rechten van vluchtelingen, en riep landen op om hun steentje bij te dragen aan het verlichten van het lijden van de mensen in Jemen.

Angelina Jolie vraagt om aandacht voor Jemen

Angelina is blij met alle recente aandacht voor Jemen. “Als een conflict dusdanig escaleert, dan hebben mensen geen andere keuze dan te vluchten. De enige manier waardoor vluchtelingen weer naar huis kunnen, is door een einde te maken aan de conflicten die ervoor zorgen dat ze vluchten.”

‘Begrip voor redenen waarom mensen vluchten’

Ze vervolgt, “Ik hoop dat mensen meer begrip kunnen opbrengen voor de redenen waarom mensen vluchten. Maar ook begrip voor de juridische criteria en de vluchtelingenstatusbepaling van UNHCR, het werken met de nationale autoriteiten. We hebben een gedeelde verantwoordelijkheid om vluchtelingen bij te staan totdat ze naar huis kunnen terugkeren. Zonder wereldwijde aanpak, gebaseerd op internationaal recht en op gezamenlijke verantwoordelijkheid, riskeren we op de lange termijn wereldwijd grotere instabiliteit en onveiligheid. En dat heeft een negatieve impact op alle landen.”

Angelina Jolie is speciaal gezant voor UNHCR, zij pleit voor meer steun aan vluchtelingen wereldwijd.

Nog steeds wordt de bevolking van Jemen geteisterd door geweld, honger en ziekte.

UNHCR heeft dringend meer financiële steun nodig om alle mensen in nood te kunnen helpen.

LEES MEER

over wat jij kan betekenen.

In Jemen voltrekt zich de grootste humanitaire crisis ter wereld.