Meer bedrijven dragen bij aan een betere toekomst voor vluchtelingen

Voor een groeiend aantal bedrijven en investeerders is de vluchtelingencrisis een kans om bij te dragen aan opvang en integratie. In september 2018, tijdens de Algemene Vergadering van de VN in New York, bevestigden meer dan 20 bedrijven tijdens een speciaal evenement hun toezeggingen om vluchtelingen te helpen.

Door het ontwikkelingsproject van IKEA Foundation in Ethiopië kunnen zowel de vluchtelingen als de lokale gemeenschap van de verbeterde elektriciteitsinfrastructuur profiteren.

“Een recordaantal mensen is op de vlucht, maar we kunnen dit zien als een kans”, zei Kelly Clements, de Deputy High Commissioner van UNHCR. Zij benadrukte de belangrijke rol van de private sector in de wereldwijde reactie op de vluchtelingencrisis. “Maar het is een gemiste kans als we niet iedereen betrekken. We kunnen dit niet alleen.”

Grote bedrijven zoals Microsoft, IKEA, H&M, Sodexo en Hilton hebben concrete plannen en doelstellingen aangekondigd om vluchtelingen te helpen. Zij bieden bijvoorbeeld werk aan duizenden vluchtelingen en investeren miljoenen dollars in training, technologie en onderwijsmateriaal.

Microsoft helpt vluchtelingen met onderwijs

IT-gigant Microsoft kondigde aan dat zij gaan investeren in een partnerschap met UNHCR om de komende drie jaar een nieuw model te ontwikkelen voor onderwijs in onlinevaardigheden en het omgaan met computers. Het partnership richt zich op de training van vluchtelingen en lokale jongeren in het Kakuma-vluchtelingenkamp in Kenia, en wil 25.000 jongeren bereiken voor eind 2021. “Alle vluchtelingen, en de lokale gemeenschappen die hen opvangen, moeten toegang hebben tot kwalitatief goed onderwijs dat aansluit op de arbeidsmarkt”, aldus Microsoft.

“Het is een gemiste kans als we niet iedereen betrekken”

Het evenement in New York was mede georganiseerd door het Tent Partnership for Refugees. Oprichter Hamdi Ulukaya is een gepassioneerde voorvechter van vluchtelingenrechten. “In de huidige wereld is de private sector het meest effectief om verandering teweeg te brengen”, zei Ulukaya.

IKEA investeert in vluchtelingen en de lokale bevolking

“Vluchtelingen zijn mensen zoals jij en ik”, zei de CEO van IKEA Foundation, Per Heggenes. “Ze hebben doelen, ze hebben vaardigheden. Het enige wat ze willen, is een baan.” De IKEA Foundation investeert $100 miljoen in een meerjarig duurzaam ontwikkelingsplan in Ethiopië, wat zowel ten goede komt aan vluchtelingen als de lokale bevolking. UNHCR en de IKEA Foundation zijn al lange tijd partners en ontwikkelden bijvoorbeeld ook de Refugee Housing Unit, een beter onderkomen voor mensen op de vlucht.

Multinationals kunnen meer bieden dan alleen geld

Veel andere leiders in de private sector weerspiegelden de oproep van Heggenes voor duurzame, langetermijnsdoelstellingen voor de rol van de private sector. “Vluchtelingen zijn de hardste werkers die ik ooit heb ontmoet. Ze zijn loyaal en slim”, zei de CEO van Hissho Sushi. Het sushibedrijf helpt de komende jaren 1.250 vluchtelingen om franchisenemer te worden in de Verenigde Staten. Ook multinational Sodexo wil de komende jaren 300 vluchtelingen in de Verenigde Staten, Canada, Brazilië en Zweden in dienst nemen.

“De noodzaak om de private sector te mobiliseren ter ondersteuning van de vluchtelingencrisis is van cruciaal belang,” sprak mede-organisator Concordia. “De private sector kan een enorme bijdrage leveren, niet alleen met financiële middelen, maar ook in het creëren van bedrijfsmodellen die erop gericht zijn vluchtelingen op een effectieve manier in de samenleving te integreren.”

Bedrijven in Nederland

Ook in Nederland is het bedrijfsleven van harte uitgenodigd om met UNHCR samen te werken. Vanuit het kantoor in Den Haag is UNHCR met diverse bedrijven in gesprek over de mogelijkheden binnen en buiten Nederland. Lees hier meer over de mogelijkheden en neem contact met ons op.