Noodmaatregelen voor opvang Samos en Lesbos nodig

UNHCR, de VN-Vluchtelingenorganisatie, heeft vandaag opnieuw de Griekse autoriteiten verzocht om de situatie van de ongeveer 11.000 asielzoekers op de eilanden Lesbos en Samos te verbeteren. Met de winter op komst en meer mensen die arriveren, zijn snelle noodmaatregelen noodzakelijk.

De omstandigheden in de opvang- en identificatiecentra op de Griekse eilanden Samos en Lesbos zijn afschuwelijk. In de laatste drie maanden zijn er meer dan 11.000 mensen gearriveerd, een veel groter aantal dan van het eiland is vertrokken. Het Vathycentrum op Samos heeft capaciteit voor 650 mensen, maar er verblijven zo’n 4.000 mensen. En in het centrum Moria op Lesbos verblijven naar schatting 6.500 mensen, dat is 3 keer het aantal dat het kamp aankan.

De Griekse overheid moet er alles aan doen om de ernstige overbezetting in de twee centra terug te brengen. Dat betekent dat de asielzoekers naar betere accommodatie moeten worden gebracht en dat de transfers naar het vasteland voor de meer dan 4.000 mensen die hiervoor in aanmerking komen moet worden versneld.

Geen stromend water, elektriciteit en toiletten

Mensen die arriveren op Samos kopen nu dunne tentjes in de lokale winkels, die ze opzetten op de steile hellingen in de velden bij het centrum. Deze tenten bieden geen bescherming tegen het koude weer. Er is geen stromend water, geen elektriciteit en er zijn geen toiletten. Er zijn slangen in het gebied en de groeiende berg afval trekt ratten aan. De artsen in het lokale ziekenhuis zijn overbelast.

Kwetsbare asielzoekers op Samos lopen risico

Kwetsbare asielzoekers, waaronder 200 alleenstaande kinderen, meer dan 60 zwangere vrouwen, gehandicapten en mensen die seksueel geweld hebben meegemaakt, lopen risico omdat er geen afgeschermde accommodatie meer beschikbaar is op Samos. Een groep van alleenstaande kinderen (3 keer zoveel dan dat de container aankan) woont in een container met gebroken ramen en deuren.

De situatie op Chios, Kos en Leros

Op de andere eilanden zijn de omstandigheden slechts een klein beetje beter. De centra in Chios en Kos hebben dubbel zoveel mensen als de capaciteit toestaat. Alleen het Lepida centrum op Leros, met 600 mensen, is niet overbezet.

Rol van UNHCR

UNHCR, de VN-Vluchtelingenorganisatie, staat asielzoekers bij die, met toestemming van de Griekse autoriteiten, naar het vasteland zijn verhuisd. Op het vasteland hebben we 400 wooncontainers aangeschaft en het aantal plekken in appartementen zijn met 2.500 uitgebreid naar 27.000 voor eind november. Op de eilanden heeft UNHCR 19.000 dozen met winterspullen, slaapzakken, winterkleding en hygiënepakketten geleverd.

UNHCR blijft bereid om de Griekse autoriteiten bij te staan, met o.a. de transfers van mensen van de eilanden naar het vasteland, en het vergroten van hun capaciteit om asielzoekers en vluchtelingen in Griekenland bij te staan.