Vluchtelingenkampen in Libanon verwoest door winters weer

Enorme sneeuwstormen, windstoten en regenval in Libanon hebben duizenden vluchtelingententen beschadigd en weggevaagd. Hierdoor zijn tenminste 50.000 Syrische vluchtelingen acuut in de problemen gekomen.

In het al-Dalmeh kamp zijn 60 van de 110 tenten door het winterse weer getroffen. © UNHCR/ Diego Ibarra Sanchez

Door de oorlog in Syrië verblijven ongeveer een miljoen vluchtelingen in het land. Een deel van hen woont in niet-verwarmde tenten. De Libanese overheid vraagt de internationale gemeenschap al geruime tijd om aandacht voor deze leefomstandigheden. Tijdens de wintermaanden is de kans op verslechtering van de situatie extra groot.

Door storm Norma die de afgelopen dagen door de regio woedde, zijn 66 vluchtelingenkampen getroffen. Vijftien ervan zijn volledig verwoest. Andere kampen zijn onder water gelopen, bedolven door sneeuwval of hebben beschadigde tenten door harde rukwinden.

Onderbrengen

De afgelopen dagen werkt de overheid nauw samen met UNHCR en lokale organisaties om alle getroffen gezinnen tenminste weer ergens onder te brengen. Een aantal mensen kon worden ondergebracht bij vrienden, familie, in nabijgelegen scholen of moskeeën. Ongeveer 300 mensen kon worden gehervestigd in het noorden van het land.

Onze UNHCR-collega’s van werken dag en nacht om zo snel mogelijk beschadigde tenten te vervangen. De getroffen mensen krijgen warme dekens , nieuwe matrassen en materialen om een nieuw onderdak te bouwen. De ondergelopen gebieden worden zoveel mogelijk leeg gepomt, zodat mensen weer kunnen terugkeren en reparaties kunnen starten.

Help je mee?

Niet alleen in Libanon zijn Syrische vluchtelingen overvallen door storm Norma. Het winterse weer heeft ook mensen in Syrië zelf getroffen en andere omringende landen. Om zoveel mogelijk mensen de winter door te helpen, zijn we met veel collega’s actief in het gebied. Alle hulp telt.