UNHCR betreurt verlaging aantal hervestigingsplaatsen

UNHCR verwelkomt oplossing voor gewortelde kinderen in Nederland, maar betreurt dat dit ten koste gaat van kwetsbare vluchtelingen in de regio. De organisatie reageert daarmee op het besluit dat gisteravond is genomen om het kinderpardon te veranderen.

In dat zelfde besluit staat dat Nederland het aantal hervestigingsplaatsen terug brengt van 750 naar 500 per jaar. Andrea Vonkeman, hoofd van het kantoor UNHCR Nederland: “Hoewel we het nieuws over het kinderpardon verwelkomen, zijn we bezorgd om te horen dat dit ten koste gaat van kwetsbare vluchtelingen voor wie hervestiging een levensreddende oplossing is.”

Meer solidariteit

De aankondiging komt op een moment dat de internationale gemeenschap erkent dat er meer solidariteit moet worden betoond met landen die de meeste vluchtelingen opvangen, onder meer door meer toezeggingen voor hervestiging en andere veilige en legale trajecten, in overeenstemming met het UN Global Compact on Refugees, dat is aangenomen door de Algemene Vergadering van de VN met de steun van de Nederlandse regering in december 2018.

Hervestiging

UNHCR heeft in kaart gebracht wie er voor hervestiging in aanmerking komen. Het gaat wereldwijd om 1,2 miljoen vluchtelingen die zich in een levensbedreigende situatie bevinden. Dat is 8% van alle vluchtelingen. Het gaat om alleenstaande kinderen, vrouwen en meisjes, en slachtoffers van ernstig geweld en martelingen. Minder dan 1% van deze groep mensen wordt hervestigd.

Lees meer over hervestiging >>