Wat betekenen de veranderingen rond het kinderpardon voor vluchtelingen?

Nederland neemt de komende drie jaar minder vluchtelingen op. De reden daarvan is de veranderingen rondom het kinderpardon die gisteravond werden aangekondigd door de coalitie partijen.

 

De afspraak was tot gisteravond dat Nederland gedurende vier jaar vrijwillig 750 vluchtelingen per jaar zou overnemen van landen in het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Hoorn van Afrika om daarmee de druk in die landen te verlichten. Dat aantal is in de onderhandelingen over het kinderpardon gisteravond teruggebracht.

Het aantal daalt van 750 naar 500 mensen per jaar. Verspreid over de resterende regeerperiode van het huidige kabinet betekent dat in totaal 750 mensen minder worden uitgenodigd door Nederland.

 

Wat zijn de gevolgen nu voor deze mensen?

 

Om wie gaat het?

De mensen die Nederland vrijwillig overneemt zijn mensen die gevlucht zijn voor oorlog en geweld. Ze worden op dit moment in de regio opgevangen. In opdracht van Nederland en andere hervestigingslanden identificeert UNHCR de meest kwetsbaren voor hervestiging. Dit zijn vluchtelingen waarvan het leven in gevaar is in het land van opvang. De meeste mensen zijn gezinnen met jonge kinderen.

Wie bepaalt wie nu wel en niet naar Nederland mag?

UNHCR identificeert de meest kwetsbare vluchtelingen en draagt hun dossiers voor aan landen die vluchtelingen willen uitnodigen. Voor Nederland gebeurt dit ook. Uit de voorgedragen dossiers maakt Nederland de uiteindelijke selectie.

Wat gebeurt er met de mensen die nu afvallen?

Het kan zijn dat hun dossiers worden voorgedragen aan een van de andere landen die vluchtelingen willen ontvangen. Als dat om welke reden dan ook niet mogelijk is, dan blijven ze, vaak met gevaar voor eigen leven, in de regio waar ze toegang blijven houden tot hulp van UNHCR en andere organisaties.

Wat kan UNHCR nu doen?

Aan dit besluit kan UNHCR niets doen. Als organisatie blijven we ons hard maken voor hervestiging van de meest kwetsbare vluchtelingen. Voor vluchtelingen in de regio doen we wat we kunnen. We bieden de mensen bescherming en helpen ze overleven.

Waarom is hervestiging belangrijk?

Hervestiging redt levens. Het is ook een manier om solidariteit te tonen met midden- en lage inkomenslanden die het merendeel van de vluchtelingen opvangen.

 

Lees hier meer over hervestiging…