Overlevenden Cycloon Idai hebben grote moeite met wederopbouw

Door de schade die de orkaan achterliet hebben de inwoners van Buzi in Mozambique nog steeds grote behoefte aan voedsel, voor ze zich kunnen richten op het opnieuw opbouwen van hun leven.

In Buzi, Mozambique, liggen de mangobomen, die eerst tot hoog in de lucht reikten, langs de weg. Gebouwen zijn gereduceerd tot puin, de gebouwen die nog staan hebben geen daken of ramen. De voorkant van een auto ligt verwoest naast iets wat ooit een winkel was. De achterkant is weggespoeld.

Jacob (64), de eigenaar van de winkel, kijkt verdrietig rond. Hij worstelt nog steeds om het allemaal in zich op te nemen. “Al mijn voorraden zijn vernietigd,” zegt hij. “De rijst, de pasta, alles. Ik weet niet hoe ik nu moet overleven.”

In een gebied van kilometers lang zijn steden en dorpen in puin achtergebleven na Cycloon Idai. Door de cycloon trad de rivier de Buzi uit zijn oevers, wat leidde tot ongekende overstromingen. Bewoners keren terug, om te ontdekken dat er weinig over is van hun huizen en bezittingen.

“Al mijn voorraden zijn vernietigd. De rijst, de pasta, alles. Ik weet niet hoe ik nu moet overleven.”

Scholen zijn tot nader bericht gesloten. Ziekenhuizen en gezondheidsklinieken zijn nauwelijks functioneel. Elektriciteitsdraden liggen in de modder, naast afgedankte slippers en plastic afval.

“De stad is compleet donker,” zegt Antonio, de eigenaar van de plaatselijke supermarkt. “Ik vraag me af wat de toekomst biedt. We hebben nu hulp nodig.”

Toen de orkaan in de nacht van 14 op 15 maart aan land kwam, probeerden Antonio en zijn vrouw verwoed het dak van hun huis intact te houden, terwijl rukwinden tegel na tegel weg rukten.

“Het was ongelofelijk,” zegt Chillo, Antonio’s neef. “Ik zag dingen door de lucht vliegen – dingen waarvan ik nooit had gedacht dat ze konden vliegen Stukken dakbedekking, enorme takken en huishoudelijke artikelen in alle vormen en maten.”

5ca218eb12

Antonio, 44, zit in de woonkamer van zijn huis in Buzi, beschadigd door Cycloon Idai. © UNHCR/Alissa Everett

5ca218f34

Een man en zijn vrouw proberen hun matras te redden door het te wassen in de zon, in de nasleep van Cycloon Idai, Buzi, Mozambique. © UNHCR/Alissa Everett

5ca218e94

De zeven jaar oude Rosa houdt haar jongere broer, Manuel, vast in een opvangcentrum voor vrouwen en kinderen die ontheemd zijn door Cycloon Idai in Buzi, Mozambique. © UNHCR/Alissa Everett

5ca493234

Schoolleraar Manuel ruimt modder uit de grondvesten van wat zijn thuis was in Buzi, Mozambique, dat zwaar werd getroffen door Cycloon Idai. © UNHCR/Alissa Everett

5ca218ed4

Een gezin spreidt hun bezittingen uit in de voortuin om te drogen na de ramp Cycloon Idai in Buzi, Mozambique. © UNHCR/Alissa Everett

 

Manuel, Antonio’s buurman, had minder geluk. Het enige dat over is van zijn huis is een houten deurpost. Toen het vloedwater steeg, smolten de modderstenen weg. Zijn familie zat zeven dagen lang vast op het dak van een nabijgelegen bar, voor ze konden terugkeren.

Bijna drie weken na ramp Idai blijft Buzi afgesneden van de dichtstbijzijnde grote stad, Beira, doordat wegen zijn weggespoeld of bedekt met puin. Helikopters vliegen af en aan met levensreddende hulp, maar de behoeften zijn vele malen groter dan wat humanitaire organisaties kunnen bieden.

Vorige week bracht UNHCR zo’n 80 ton levensreddende hulp naar Mozambique, inclusief tenten, dekens, muskietennetten, zonnelampen en plastic zeil om zo’n 10.000 van de meest kwetsbare overlevenden weer op de been te helpen. Distributies zijn op gang en het personeel zorgt ervoor dat de meest kwetsbare overlevenden veilig zijn.

Voedseltekort en prijsstijgingen

Naast de enorme tekorten, is ook de prijs van voedsel flink gestegen. Het zal nog wel even duren voordat de toevoer van voorraden kan worden hersteld en winkels weer kunnen worden aangevuld. Rijst in Buzi is tot vijf keer zo duur als drie weken geleden. De cycloon sloeg toe aan het einde van het groeiseizoen, waarbij ongeveer 711.000 hectare aan gewassen werd vernietigd. Boeren hebben geen geld om nieuwe zaden te kopen. Er is een reëel risico op hongersnood in een land met al een van ’s werelds hoogste percentage ondervoeding onder kinderen.

“Wat we nu nodig hebben, is voedsel,” zegt Antonio. “We hebben hier geen eten. Mijn kinderen klimmen in bomen op zoek naar kokosnoten. Maar dat is niet voldoende. Ik kreeg een halve kop bonen, maar ik heb veel familieleden hier. Ze kijken allemaal naar mij en verwachten dat ik iets doe. Het is heel moeilijk, het is alsof ik er niet in slaag een goede vader te zijn.”

“Veel mensen worden hier ziek. Er is geen water om te drinken.”

Ziektes

Doordat putten met drinkwater vervuild zijn en latrines volstaan met modder, vormt een cholera-uitbraak de volgende bedreiging in door de cycloon getroffen gebieden. Al meer dan 1.000 mensen zijn gediagnosticeerd met de mogelijk fatale ziekte, volgens overheidsrapporten. Orale vaccins zijn worden het land ingevlogen, maar tot ze worden toegediend, hebben sommigen geen andere keus dan besmet voedsel en water te consumeren.

“Veel mensen worden hier ziek,” zegt Antonio. “Er is geen water voor ons om te drinken. Ik vraag me af wat de toekomst biedt, want met dit water komen verschillende ziektes. Door dit soort water te consumeren, braken mensen en hebben ze maagproblemen.”

Mensen zijn bezorgd over wat de toekomst in petto heeft. Sommigen hebben besloten om Buzi te verlaten, bang dat dit niet de laatste keer zal zijn dat de stad extreem weer ziet. In totaal leven ongeveer 150.000 mensen op plekken voor ontheemden in Mozambique, die niet bereid of niet in staat zijn om naar huis terug te keren.

“Elk jaar wordt het erger,” zegt Vito, leraar in het basisonderwijs. “Elk jaar wordt het heter en natter. Er is niets meer over in Buzi. Ik kan hier geen familie onderhouden.”