Te midden van confrontaties in Libië brengt UNHCR vluchtelingen in veiligheid

Vanwege de onveiligheid in de hoofdstad van Libië, heeft UNHCR, de VN-vluchtelingenorganisatie, meer dan 150 vluchtelingen uit het Ain Zara detentiecentrum in het zuiden van Tripoli overgeplaatst naar de opvang- en vertrekfaciliteit van UNHCR in een nabijgelegen veilige zone.

Het detentiecentrum Ain Zara is de afgelopen dagen zwaar getroffen door confrontaties. Vluchtelingen vertelden UNHCR dat ze bang waren en zich zorgen maakten over hun veiligheid, gezien de aanhoudende gevechten in de omgeving. Ze kregen nauwelijks te eten.

UNHCR heeft meldingen ontvangen van soortgelijke situaties in andere detentiecentra en onderzoekt deze momenteel.

“Veel vluchtelingen en migranten in Libië ondergaan verschrikkelijke ontberingen. Ze zijn nu extra kwetsbaar.”

Dit is de eerste overplaatsing van  vluchtelingen en migranten vanuit detentiecentra door UNHCR, sinds het conflict een paar dagen geleden escaleerde.  UNHCR werkt nauw samen met de autoriteiten en partnerorganisaties om meer kwetsbare mensen uit detentiecentra te kunnen evacueren.

“Veel vluchtelingen en migranten in Libië ondergaan verschrikkelijke ontberingen. Ze zijn nu extra kwetsbaar en mogen niet over het hoofd worden gezien bij pogingen om burgers te evacueren naar gebieden waar ze veiliger zijn,” zei Matthew Brook, plaatsvervangend hoofd van de missie van UNHCR in Libië.

Sinds de confrontaties uitbraken in de hoofdstad van Libië, zijn meer dan 3.400 Libiërs ontheemd geraakt door de gevechten. Veel anderen zitten vast door de aanhoudende beschietingen en zijn niet in staat om zichzelf in veiligheid te brengen.

Breng vluchtelingen niet terug naar Libië

UNHCR voegt zich bij de humanitaire gemeenschap en dringt aan op naleving van internationale wettelijke verplichtingen om de veiligheid van alle burgers en civiele infrastructuur te waarborgen en om volledige, veilige, ongehinderde en duurzame humanitaire toegang tot getroffen gebieden mogelijk te maken.

Als onderdeel van haar noodresponse op het huidige geweld heeft UNHCR ook hulp gepland op belangrijke locaties in Tripoli en Misrata, haar telefonische hulpdiensten versterkt en zo de continuïteit van haar hulpprogramma’s voor vluchtelingen en ontheemde Libiërs in stedelijke omgevingen verzekerd.

UNHCR herhaalt haar standpunt dat de omstandigheden in Libië niet veilig zijn voor geredde of onderschepte vluchtelingen en migranten op zee, en dat deze mensen niet naar Libië mogen worden teruggebracht.