Mozambique begint met verplaatsen overlevenden Cycloon Idai

In Mozambique zijn UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de VN, de nationale regering en andere partners begonnen met het verplaatsen van families die ontheemd zijn door Cycloon Idai, terug naar gebieden dichter bij hun plaats van herkomst.

Zaterdag zijn 200 gezinnen uit noodopvangplaatsen verhuisd in het centrum van Beira. Men hoopt dat in de komende 10 dagen nog eens zo’n 70.000 mensen de tijdelijke locaties waar ze de afgelopen maand wonden kunnen verlaten. Deze plekken omvatten scholen, gemeenschappelijke ruimtes, bibliotheken en andere gebouwen.

Cycloon Idai trof medio maart de Zuid-Afrikaanse landen Mozambique, Malawi en Zimbabwe. Mozambique werd het zwaarst getroffen. 600 mensen overleefden de cycloon niet en nog eens 1.600 mensen raakten gewond. Bijna 240.000 huizen zijn beschadigd en meer dan 111.000 huizen zijn verwoest.

Gezinnen die in het weekend verhuisden, kwamen uit het district Buzi, het epicentrum van verwoesting in Mozambique. Daar bracht Cycloon Idai volledige vernietiging teweeg.

Guara Guara

Als eerste stap werden ze verplaatst naar een transitcentrum in Guara Guara, zo’n 55 kilometer van hun oorspronkelijke woonplaats in Buzi.

Guara Guara is hoger gelegen en meer geschikt voor gezinnen om een ​​leven dichter bij hun oorspronkelijke thuis op te bouwen, totdat ze in staat zijn om oude huizen te herstellen die volledig zijn verwoest. Bij aankomst krijgen de families noodtenten toegewezen door UNHCR en door INGC (de organisatie van de regering van Mozambique voor het beheer van natuurrampen).

De locatie in Guara Guara is uitgerust met drinkwater en latrines, en de nationale overheid – met steun van het VN Wereldvoedselprogramma – levert voedsel. Artsen Zonder Grenezen beheert een gezondheidscentrum ter plaatse.

De families ontvangen een stuk grond (van 20 x 30 meter, in totaal 600 vierkante meter), een pakket met materialen om het land schoon te maken en hun nieuwe huizen te bouwen, en zaden om te beginnen met landbouw.

Noodhulpgoederen

UNHCR deelt beschikbare voorraden hulpgoederen uit, waaronder muskietennetten, lampen op zonne-energie, slaapmatten, dekens, keukensets, jerrycans en emmers. Prioriteit wordt gegeven aan ouderen, gehandicapten, alleenstaande vrouwen en alleenstaande kinderen.

We werken samen met andere humanitaire partners om te zorgen voor naleving van internationaal aanvaarde herplaatsingsnormen, inclusief verplaatsen op vrijwillige basis.

Uitdagingen

Naar schatting hebben 1,8 miljoen mensen humanitaire hulp nodig hebben in Mozambique. Hulporganisaties worden geconfronteerd met immense uitdagingen als gevolg van grote schade aan infrastructuur en beperkte financiering. Tot dusverre hebben humanitaire organisaties slechts 30 procent van de hulpbehoevenden bereikt.