Dit is het verhaal van Anna

Anna is een van de kinderen die te zien is in de TV-spot van UNHCR. Wereldwijd zijn miljoenen kinderen zoals Anna op de vlucht. Wij helpen deze kinderen en hun familie. Wat is het verhaal achter Anna?

Dit is Anna

Anna is een gelukkig meisje in Zuid-Soedan. Ze gaat naar school en heeft veel vriendinnen. Haar vader werkt in de veeteelt. Ze hebben het goed, totdat de burgeroorlog los barst. Op een avond, uit het niets, horen Anna en haar familie schoten. Iedereen rent voor zijn leven. Anna rent in de duisternis haar ouders achterna. Kort daarna is ze haar ouders kwijt.

In de dagen erna gaan gevechten door. Ze blijft lopen en hopen dat ze haar ouders weer ziet.  Ze durft niet te slapen, uit angst voor geweld of wilde dieren. De dode lichamen die ze langs de weg tegen komt, blijven op haar netvlies staan. Kinderen zoals Anna zijn in oorlog en conflict enorm kwetsbaar. UNHCR vangt deze kinderen op en beschermen ze. Help ons kinderen zoals Anna te beschermen.

De situatie in Zuid-Soedan

Na een langdurig conflict met Soedan, werd Zuid-Soedan in 2011 onafhankelijk. Maar door een hoogoplopende machtsstrijd brak er in 2013 opnieuw geweld uit. Rebellen en het leger staan sindsdien lijnrecht tegenover elkaar.

Sinds december 2013 hebben wrede conflicten duizenden levens geëist. Meer dan 4,5 miljoen mensen zijn op de vlucht. Buurlanden Oeganda (42,9%), Soedan (31.3%) en Ethiopië (17,5%) vangen de meeste vluchtelingen op.

Bijna 90 procent van van de Zuid-Soedanese vluchtelingen is vrouw of kind.

Hoewel we er alles aan doen om hulp te bieden en levensreddend onderdak te bieden, zal de verplaatsing in de regio naar verwachting toenemen tot er een politieke oplossing wordt gevonden.

 

Anna

Kinderen op de vlucht

Wereldwijd zijn meer dan 68 miljoen mensen op de vlucht voor oorlog, geweld of onderdrukking. Meer dan de helft van hen is nog maar een kind. Zij zijn extra kwetsbaar. Kinderen op de vlucht worden vaak slachtoffer van mishandeling, worden verwaarloosd of uitgebuit, gerekruteerd als kindsoldaat of in de prostitutie gedwongen. Ruim 3,5 miljoen kinderen op de vlucht kunnen niet naar school.

UNHCR doet er alles aan om ervoor te zorgen dat kinderen op de vlucht worden beschermd. We organiseren speciale programma’s om kinderen alle medische en psychologische hulp te kunnen bieden die zij nodig hebben. We werken samen met families, gemeenschappen, lokale autoriteiten en organisaties en natuurlijk met de kinderen en jongeren zelf.


Help kinderen zoals Anna

Ruim de helft van alle mensen op de vlucht is nog maar een kind.

 

Kinderen op de vlucht hebben jouw hulp vandaag nog nodig.

GEEF NU

Met jouw donatie zorgen we onder andere voor:

– Een veilige plek voor alle jongens en meisjes op de vlucht, zodat zij kunnen leven, leren en spelen.
– Zorg voor alleenstaande kinderen. Samen zoeken we naar familie om kinderen te herenigen.
– Registratie van pasgeboren baby’s en hulp voor kinderen met een beperking.
– Psychologische hulp, toegang tot onderwijs en speelactiviteiten voor kinderen en jongeren.

 

Help jij mee om vluchtelingenkinderen te beschermen?