Meer dan vier miljoen Venezolanen hebben thuisland verlaten

Het aantal Venezolanen dat hun land heeft verlaten, is de vier miljoen gepasseerd. Dat maakte de VN-Vluchtelingenorganisatie UNHCR en de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) vandaag bekend. Daarmee zijn de Venezolanen een van de grootste bevolkingsgroepen die uit hun land zijn verdreven.

Het tempo waarin Venezolanen hun thuisland verlaten, is enorm. Eind 2015 hadden nog ongeveer 695.000 vluchtelingen en migranten de grens van Venezuela overgestoken, inmiddels is dat aantal halverwege dit jaar meer dan 4 miljoen. Sinds november 2018 (zeven maanden) is het aantal vluchtelingen en migranten met een miljoen toegenomen.

Latijns-Amerika

De overgrote meerderheid van de Venezolanen is opgevangen door landen in Latijns-Amerika. Colombia huisvest  ongeveer 1,3 miljoen, gevolgd door Peru met 768.000, Chili met 288.000, Ecuador met 263.000, Brazilië met 168.000 en Argentinië met 130.000 mensen. Ook Mexico, landen in Midden-Amerika en het Caribisch gebied ontvangen vluchtelingen en migranten uit Venezuela.

“Deze alarmerende cijfers onderschrijven de dringende noodzaak om de gastgemeenschappen in Zuid-Amerika te ondersteunen,” zegt Eduardo Stein, de gezamenlijke speciale vertegenwoordiger van UNHCR-IOM voor Venezolaanse vluchtelingen en migranten. “De landen doen hun uiterste best om de mensen te verwelkomen en hulp te bieden, maar we kunnen van hen niet verwachten dit nog veel langer te doen zonder internationale hulp.”

Regionale aanpak

Eind vorig jaar hebben regeringen in de regio de handen ineen geslagen en mechanismen ingesteld om juridische, sociale en economische integratie van Venezolaanse burgers te vergemakkelijken. Ook is er een in december 2018 een humanitair Regionaal Vluchtelingen- en Migrantenresponsplan (RMRP) gelanceerd, gericht op 2,2 miljoen Venezolanen en 580.000 mensen in gastgemeenschappen in 16 landen. Tot nu toe is van het RMRP slechts 21 procent gefinancierd.