UNHCR en IOM veroordelen aanval op Tajoura en roepen op tot onmiddellijk onderzoek naar verantwoordelijken

De aanval op het Tajoura detentiecentrum ten oosten van Tripoli zorgde voor veel slachtoffers. UNHCR, de VN-Vluchtelingenorganisatie, en IOM, de Internationale Organisatie voor Migratie, zijn diep bezorgd over de veiligheid van mensen in detentiecentra in Libië. De twee organisaties veroordelen elke aanval op het leven van burgers en roepen onmiddellijk op een einde te maken aan de detentie van migranten en vluchtelingen. Ook diegenen die onderschept of gered worden op de Middellandse Zee en terug moeten keren naar Libië.

In Tajoura zaten minstens 600 vluchtelingen en migranten, waaronder vrouwen en kinderen. De luchtaanval heeft het leven gekost van velen, enkele tientallen mensen raakten gewond. Naar verwachting zal het dodental oplopen.

Oproep tot onderzoek

Een aanval als deze verdient meer dan alleen veroordeling. UNHCR en IOM zijn van mening dat een volledig en onafhankelijk onderzoek nodig is om te bepalen hoe dit is gebeurd, wie verantwoordelijk zijn en om die personen ter verantwoording te roepen. De locaties van dergelijke centra in Tripoli zijn welbekend bij de vechtende groepen, zij weten bovendien dat de gevangenen in Tajoura burgers zijn.

3.300 mensen vast in detentiecentra

Er zitten nog steeds zo’n 3.300 migranten en vluchtelingen gevangen in en rond Tripoli, in onmenselijke omstandigheden. Bovendien nemen de gevechten toe waardoor de situatie steeds gevaarlijker wordt. Deze centra moeten worden gesloten.

UNHCR’s hulp

UNHCR doet er alles aan om te helpen. IOM en UNHCR hebben beide medische teams uitgezonden, terwijl een gezamenlijk team op toestemming wacht om het gebied te mogen bezoeken. We herinneren alle partijen die een rol spelen in dit conflict eraan dat burgers geen doelwit mogen zijn en beschermd moeten worden onder zowel het internationale vluchtelingenrecht als internationale mensenrechtenwetgeving.

100.000 Libiërs op de vlucht

Het aanhoudende conflict in de Libische hoofdstad heeft bijna 100.000 Libiërs gedwongen hun huizen te ontvluchten. UNHCR heeft samen met partners meer dan 1.500 vluchtelingen uit detentiecentra in de buurt van gevechten verplaatst naar veiligere gebieden. Daarnaast keerden meer dan 5.000 kwetsbare personen terug naar 30 landen van herkomst in Afrika en Azië.

Oproep

IOM en UNHCR doen een beroep op de gehele VN om deze aanval te veroordelen en het gebruik van detentie in Libië te beëindigen. Bovendien roepen we de internationale gemeenschap met klem op om te zorgen voor humanitaire corridors om migranten en vluchtelingen te kunnen evacueren uit Libië. In het belang van alle mensen in Libië hopen we dat invloedrijke staten hun inspanningen zullen verdubbelen om samen te werken en dringend een einde te maken aan dit vreselijke conflict.