Regering van Rwanda, UNHCR en Afrikaanse Unie gaan vluchtelingen evacueren uit Libië

De regering van Rwanda, UNHCR en de Afrikaanse Unie hebben vandaag een memorandum van overeenstemming ondertekend om een mechanisme op te zetten voor de evacuatie van vluchtelingen uit Libië.

Vluchtelingen uit Somalië, Syrië en Eritrea stappen in een bus bij de verzamel- en vertrekfaciliteit van UNHCR in Tripoli, april 2019. © UNHCR/Mohamed Alalem

Vluchtelingen uit Somalië, Syrië en Eritrea stappen in een bus bij de verzamel- en vertrekfaciliteit van UNHCR in Tripoli, april 2019. © UNHCR/Mohamed Alalem

 

Volgens de overeenkomst zal de regering van Rwanda vluchtelingen en asielzoekers die momenteel in detentiecentra in Libië worden vastgehouden, ontvangen en beschermen. Ze worden op vrijwillige basis in veiligheid gebracht in Rwanda.

Een eerste groep van 500 mensen, voornamelijk uit de Hoorn van Afrika, zal worden geëvacueerd, inclusief kinderen en jongeren die gevaar lopen. Na hun aankomst zal UNHCR blijven zoeken naar oplossingen voor de geëvacueerden.

Terwijl sommigen baat kunnen hebben bij hervestiging naar derde landen, zullen anderen worden geholpen om terug te keren naar landen waar eerder asiel was verleend, of om terug te keren naar hun thuisland als dit veilig is. Sommigen kunnen in Rwanda te blijven, mits toestemming van de bevoegde autoriteiten.

De evacuatievluchten zullen naar verwachting in de komende weken beginnen en worden uitgevoerd in samenwerking met de Rwandese en Libische autoriteiten. De Afrikaanse Unie zal hulp bieden bij evacuaties, strategische politieke steun met training en coördinatie, en helpen om middelen te mobiliseren. UNHCR zal bescherming en noodzakelijke humanitaire hulp verlenen, waaronder voedsel, water, huisvesting, onderwijs en gezondheidszorg.

UNHCR dringt er bij de internationale gemeenschap op aan middelen bij te dragen voor de uitvoering van deze overeenkomst.

UNHCR heeft sinds 2017 meer dan 4.400 vluchtelingen en asielzoekers geëvacueerd uit Libië naar andere landen, waaronder 2.900 via het Emergency Transit Mechanism in Niger en 425 naar Europese landen via het Emergency Transit Centre in Roemenië.

Naar schatting worden er momenteel nog zo’n 4.700 mensen vastgehouden in detentiecentra in Libië. Ze moeten dringend in veiligheid worden gebracht en worden voorzien van bescherming, levensreddende hulp en duurzame oplossingen.