Honderdduizenden mensen in gevaar in Noord-Syrië

De escalatie van het conflict in Noord-Syrië kan leiden tot nog meer menselijk lijden en tot nog meer mensen op de vlucht, aan wat al de ergste vluchtelingencrisis wereldwijd is.

Syrië. Burgers vluchten voor bombardementen. © Ritzau Scanpix

Syrië. Burgers vluchten voor bombardementen. © Ritzau Scanpix

 

Tienduizenden burgers zijn op de vlucht geslagen om aan de gevechten te ontsnappen en veiligheid te zoeken. UNHCR roept vechtende partijen op om zich te houden aan het Internationaal humanitair recht, inclusief het verlenen van toegang voor hulporganisaties.

“Honderdduizenden burgers in Noord-Syrië lopen gevaar. Burgers en civiele infrastructuur mogen geen doelwit zijn,” zegt Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen Filippo Grandi.

“Honderdduizenden burgers in Noord-Syrië zijn in gevaar. Burgers en de infrastructuur mogen geen doelwit zijn.”

De situatie van de mensen die vastzitten in de gevechten wordt verergerd door lagere temperaturen in de regio nu het weer kouder wordt. UNHCR benadrukt de urgentie van onbelemmerde toegang om nieuw ontheemden te kunnen bereiken en te helpen waar nodig. Humanitaire organisaties moeten hun werk in Syrië kunnen blijven uitvoeren.

UNHCR herhaalt dat elke mogelijke terugkeer van vluchtelingen naar Syrië vrijwillig moet zijn en op een moment dat het veilig is om terug te keren. Het is aan de vluchtelingen zelf om te beslissen of en wanneer ze willen terugkeren.

Na acht jaar conflict blijft Syrië de grootste vluchtelingencrisis ter wereld, met 5,6 miljoen Syriërs die als vluchtelingen in de regio leven. Turkije herbergt meer dan 3,6 miljoen Syrische vluchtelingen. Naar schatting zijn meer dan 6,2 miljoen mensen o de vlucht binnen Syrië.

UNHCR steunt Syrische vluchtelingen, ontheemden en gastlanden sinds het begin van de crisis in 2011 en zal levensreddende bescherming en hulp blijven bieden aan mensen in nood, vooral aan vrouwen en kinderen.