Meer dan 10.000 Syrische vluchtelingen naar Irak, humanitaire behoeften in Syrië nemen toe

Teams van UNHCR in Noord-Irak melden dat gisteravond meer dan 900 Syrische vluchtelingen met 45 bussen in het Bardarash-kamp aankwamen. In het kamp verblijven nu bijna 9.700 mensen.

Personeel helpt Syrische vluchtelingen die aankomen met bussen in het Bardarash-kamp in Duhok, Irak. © UNHCR/Hossein Fatemi

Personeel helpt Syrische vluchtelingen die aankomen per bus in het Bardarash-kamp in Duhok, Irak. © UNHCR/Hossein Fatemi

 

Tot nu toe zijn meer dan 10.100 Syrische vluchtelingen de grens met Irak overgestoken, op zoek naar veiligheid. Bijna 75% van hen zijn vrouwen en kinderen. Ook zijn er alleenstaande kinderen.

UNHCR en haar partners blijven levensreddende hulp bieden. Onze teams zijn elke dag in het kamp om zo snel mogelijk de behoeften te evalueren en te vervullen. We zorgen er ook voor dat alle diensten in het kamp actief zijn en dat nieuwkomers onmiddellijk worden geholpen.

UNHCR benadrukt het belang van bewegingsvrijheid voor vluchtende burgers en het openblijven van grenzen, zodat vluchtelingen veiligheid en bescherming kunnen zoeken. UNHCR en andere humanitaire partners werken samen met de autoriteiten van de Koerdische regio van Irak (KRI) en zijn vastbesloten de nieuwste toestroom van vluchtelingen te ondersteunen.

Bardarash kamp, ​​in het gouvernement Dohuk, kan tot 11.000 mensen ontvangen. Andere nabijgelegen locaties zijn geïdentificeerd om meer vluchtelingen op te vangen. We zijn dankbaar voor de steun van de lokale autoriteiten, met name die van het Dohuk-gouvernement, voor het ontvangen en assisteren van de nieuw aangekomen Syrische vluchtelingen, naast de meer dan 230.000 vluchtelingen die al in Irak zijn.

Veel nieuwkomers hebben psychosociale ondersteuning nodig, zowel kinderen als volwassenen. Vorige week in het Bardarash-kamp kwam een team Dilwar tegen, een jongetje van 3 jaar oud. Hij was in tranen, hij was bij aankomst in het kamp zijn moeder kwijt geraakt. Zelfs nadat hij herenigd was met zijn moeder, bleef Dilwar huilen. Dilwar en zijn familie moesten hun huis ontvluchtten temidden van explosies. Uiteindelijk werden de inspanningen van ons team beloond met een glimlach van Dilwar. UNHCR zorgt voor psychosociale eerste hulp voor alle nieuwkomers.

Ontheemden in Syrië

Ondertussen zijn in Noordoost-Syrië volgens de laatste schattingen van de VN zo’n 180.000 mensen ontheemd. De meerderheid is vrouw en kind.

Ze zoeken veiligheid in opvangcentra en bij familie en vrienden. Tot op heden hebben meer dan 75.000 nieuwe ontheemden in gastgemeenschappen, opvangcentra en kampen hulpgoederen ontvangen van UNHCR en haar partners. Dit omvat winterjassen, thermische dekens en slaapzakken om ervoor te zorgen dat ze worden beschermd tegen de kou.

UNHCR-teams evalueren en repareren momenteel collectieve opvangcentra in de stad Hassakeh. Waar mogelijk zorgen ze voor elektriciteit, om de levensomstandigheden te verbeteren en het risico op seksueel en gendergerelateerd geweld te verminderen. We installeren ook watertanks en voeren reparaties uit om ervoor te zorgen dat mensen veilig drinkwater hebben.

Ontheemde gezinnen zoeken veelal onderdak in overvolle scholen, die worden gebruikt als collectieve opvangcentra. De meeste scholen in de stad Hassakeh worden momenteel gebruikt om duizenden ontheemden te huisvesten. Dit betekent dat noch de ontheemden, noch de lokale kinderen naar school gaan en de kansen om hun opleiding snel voort te zetten, klein zijn.

Ook biedt UNHCR samen met haar partner de Syrische Arabische Rode Halve maan juridische ondersteuning aan ontheemde gezinnen.