UNHCR roept op tot solidariteit voor vluchtelingen en gastgemeenschappen in Soedan

UNHCR roept op tot meer steun voor Soedan, om komend jaar meer dan 900.000 vluchtelingen in het land te helpen, evenals de bijna een kwart miljoen Soedanezen die hen opvangen.

Een Zuid-Soedanese vluchteling wacht op een voedseldistributie in Al-Nimir kamp in Soedan, augustus 2017. © UNHCR/Petterik Wiggers

Een Zuid-Soedanese vluchteling wacht op een voedseldistributie in Al-Nimir kamp in Soedan, augustus 2017. © UNHCR/Petterik Wiggers

 

Het ‘Sudan Refugee Response Plan‘, vanmorgen in Khartoem gelanceerd, voorziet in humanitaire activiteiten van UNHCR, samen met meer dan 30 andere partners.

Soedan heeft een lange geschiedenis in het opvangen van vluchtelingen en asielzoekers, maar worstelt ook met binnenlandse ontheemding. Door de ernstige economische crisis in het land slaan veel Soedanezen op de vlucht.

De grootste groep vluchtelingen in Soedan bestaat uit Zuid-Soedanezen: zo’n 840.000 mensen zoeken sinds 2013 onderdak in Soedan. Daarnaast vangt het al jarenlang vluchtelingen uit nog negen andere landen op, die veiligheid zochten wegens geweld en vervolging.

Ondertussen blijft Soedan ook nieuwe vluchtelingen ontvangen. In Darfur is het aantal vluchtelingen in 3 maanden tijd gestegen van iets meer dan 5.000 tot bijna 17.000. Dit komt door een voortdurende instroom van vluchtelingen uit de Centraal Afrikaanse Republiek, in afgelegen delen van Zuid- en Centraal-Darfur.

Vluchtelingen in Soedan wonen verspreid over meer dan 130 locaties in de 18 staten van het land. Ongeveer 70 procent woont buiten kampen, in dorpen, steden en nederzettingen. De meerderheid van de vluchtelingen en asielzoekers in Soedan kampt met grote armoede, beperkte toegang tot middelen van bestaan ​​en wordt gehost in de armste regio’s van het land, waar ook gastgemeenschappen het moeilijk hebben.

Hoewel vluchtelingen vaak profiteren van de genereuze steun van gastgemeenschappen, maakt de aanhoudende economische crisis in Soedan de situatie een stuk lastiger. Lokale middelen blijven hierdoor schaars.

UNHCR zet zich ook in om 1,9 miljoen ontheemde Soedanezen te helpen. We werken aan bescherming en aan de rechten van ontheemden, noodopvang en hulpverlening. Sinds vorig jaar heeft de overgangsregering hulp geboden aan gebieden die voorheen buiten het bereik van humanitaire organisaties lagen, waaronder delen van Zuid-Kordofan, Blue Nile en Jebel Marra in Darfur.

Bovendien zijn door jarenlange conflicten en onrust meer dan 600.000 Soedanezen het land uit gevlucht – waaronder meer dan 300.000 vluchtelingen uit Darfur naar Oost-Tsjaad. Sinds een overeenkomst tussen de regering van Soedan, Tsjaad en UNHCR van mei 2017, hebben bijna 4.000 Soedanese vluchtelingen ervoor gekozen om naar huis terug te keren. Naar verwachting zullen er dit jaar meer terugkeren.