Colombia biedt Venezolaanse vluchtelingen en migranten een beschermde status

UNHCR en IOM, de Internationale Organisatie voor Migratie, prijzen het initiatief van Colombia om de Venezolanen in het land een tijdelijke beschermingsstatus van tien jaar te verlenen.

Venezolaanse moeder Annie Gonzales en haar dochter Leannie Romero (9) in het Integrated Assistance Center in Maicao, Colombia. © UNHCR/Santiago Escobar-Jaramillo

Venezolaanse moeder Annie Gonzales en haar dochter Leannie Romero (9) in het Integrated Assistance Center in Maicao, Colombia. © UNHCR/Santiago Escobar-Jaramillo

Colombia biedt onderdak aan 1,7 miljoen Venezolanen, meer dan 37 procent van de naar schatting 4,6 miljoen Venezolaanse vluchtelingen en migranten in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. Meer dan de helft van de Venezolaanse bevolking in Colombia heeft geen reguliere status, wat hun toegang tot noodzakelijke diensten, bescherming en hulp negatief beïnvloedt.

“Dit gedurfde gebaar dient als voorbeeld voor de regio en de rest van de wereld. Dit verandert de levens van 1,7 miljoen ontheemde Venezolanen die nu zullen profiteren van extra bescherming, veiligheid en stabiliteit,” zegt VN Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen Filippo Grandi, die momenteel in Colombia is.

“We juichen de buitengewone vrijgevigheid en inzet van Colombia om ontheemde Venezolanen te beschermen toe”

Door de gevolgen van de COVID-19-pandemie in de hele regio, worstelen veel Venezolaanse vluchtelingen en migranten, evenals lokale gemeenschappen om te overleven. Ze worden geconfronteerd met toenemende armoede, banenverlies, uitzettingen, honger en een gebrek aan voedsel en toegang tot medische zorg.

De tijdelijke beschermingsstatus biedt ook toegang tot basisdiensten, waaronder het nationale gezondheidssysteem en COVID-19-vaccinatieplannen.