Mreža kompanija #ZaIzbeglice

Šta je mreža kompanija #ZaIzbeglice?

 

Mrežu #ZaIzbeglice pokrenuli su Predstavništvo Agencije UN za izbeglice (UNHCR) u Srbiji i kompanija IKEA Srbija, kako bi kreirali mrežu podrške društveno odgovornih kompanija onima koji su bili primorani da napuste svoje domove i koji živote grade iz početka u našoj zemlji.

Postoji značajan prostor za saradnju različitih sektora društva na stvaranju dodatnog sistema podrške izbeglicama, ranjivoj grupi u našem društvu, čije potrebe nisu u dovoljnoj meri prepoznate u javnosti.

Privatni sektor ima sve značajniju ulogu u upravljanju društvenim tokovima, kroz posvećenost lokalnim zajednicama, diverzitetu i inkluziji, kao i ciljevima održivog razvoja.

Izbeglicama je potrebna podrška svih nas u novim počecima u našoj zemlji. Verujemo da privatni sektor može da pruži značajan doprinos, kao i da izbeglice mogu da pruže podršku privatnom sektoru – svojim veštinama, talentima, raznovrsnim perspektivama i iskustvima.

Budite tu #ZaIzbeglice


Kakva vrsta podrške je potrebna?

Članice mreže su kompanije otvorene da pruže podršku izbeglicama putem jednog ili više sledećih modaliteta:

 • prilika za zapošljavanje i stažiranje,
 • prilika za edukacije, treninge i obuke, kao i pre-kvalifikacije,
 • donacija proizvoda ili ekspertskog vremena,
 • uključivanja firmi koje vode izbeglice u svoje lance nabavke,
 • javnih komunikacija sa ciljem podrške izbeglicama,
 • podrške projektima koji pomažu prisilno raseljenima.

Takođe, članice mreže bile bi otvorene da svoju podršku komuniciraju interno, ka svojim zaposlenima, kao i javno (u čemu podršku može pružiti UNHCR).

Zbog čega bi članstvo u mreži bilo značajno kompanijama?
 • Predstavlja priliku za pružanje doprinosa lokalnoj zajednici i svim njenim članovima, kao i realizaciju ciljeva održivog razvoja u Srbiji,
 • Predstavlja priliku da kompanija unapredi i proširi svoje društveno odgovorno poslovanje, diverzitet na radnom mestu i povezane interne politike,
 • Omogućava efikasan pristup informacijama o potencijalnim kandidatima za zaposlenje i podršci UNHCR-a u ovom procesu,
 • Omogućava pristup treninzima i drugim resursima UNHCR-a i kompanije IKEA, ekspertizi i iskustvu u oblasti integracije i inkluzije izbeglica,
 • Predstavlja priliku za umrežavanje i dodatnu prepoznatljivost kompanije i njenih vrednosti.
Kako da moja kompanija postane deo mreže #ZaIzbeglice?

To možete učiniti jednostavnim popunjavanjem onlajn forme, nakon čega ćemo vas kontaktirati i organizovati sastanak.

PRIJAVITE SE

Ukoliko Vam je zgodnije, možete nam se obratiti i putem imejla [email protected] ili na 063 434 173.

Položaj izbeglica u Srbiji


Ko su izbeglice u Srbiji danas?

Izbeglice su osobe primorane da napuste svoje zemlje zbog sukoba i progona. Iz tih razloga, više od 1200 ljudi je dobilo azil ili privremenu zaštitu u Srbiji, koja podrazumeva i niz prava, između ostalog i na obrazovanje i zaposlenje.

Više o izbeglicama u našoj zemlji možete saznati u videu „Podrška novim počecima u Srbiji“.

Takođe, na raspolaganju su vam sledeći dokumenti:

Šta je bitno da znam ako želim da zaposlim izbeglice?

Kompanija IKEA u Srbiji i na globalnom nivou sprovodi program plaćenog stažiranja za izbeglice „Veštine za zapošljavanje“, koji u praksi neretko vodi i zaposlenju, po završetku programa.

Na osnovu višegodišnjeg iskustva širom sveta, IKEA je pripremila vodič za kompanije koje su zainteresovane da kreiraju još inkluzivniju radnu sredinu i zaposle izbeglice na održiv način.

Vodič „Komplet alata za sticanje veština za zapošljavanje“ dostupan je na srpskom jeziku i možete ga preuzeti na ovom linku.

UNHCR i IKEA Srbija su članicama mreže na raspolaganju za podršku u vidu treninga i drugih resursa, kao i ekspertize u oblasti integracije i inkluzije izbeglica.

Članice mreže:

Napomena – politika saradnje

UNHCR je otvoren za saradnju sa društveno odgovornim kompanijama koje nisu ni na koji način povezane sa kršenjem UN principa o ljudskim pravima, radu, životnoj sredini i anti-korupciji.

Takođe, na globalnom nivou UNHCR ne sarađuje sa industrijama kao što su industrija oružja ili duvanska industrija.