Helena Christensen opfordrer til støtte til verdens mest underfinansierede flygtningekrise

UNHCR’s ambassadør, Helena Christensen, besøger burundiske flygtninge i Rwanda. © UNHCR/Hector Perez

UNHCR’s højprofilerede støtte, model og fotograf Helena Christensen, opfordrer på det kraftigste til finansiering og større opmærksomhed til burundiske flygtninge i Rwanda efter sin mission med UNHCR, FN’s Flygtningeorganisation.

Helena Christensen er netop kommet hjem fra Rwanda, hvor hun mødte og fotograferede nogle af de flygtninge, der er flygtet fra vold og forfølgelse i Burundi og nu lever i Mahama flygtningelejren i Rwanda.

“Burundis flygtningekrise er lige nu den mest underfinansierede i verden. Det er en krise, som de færreste har hørt om, og som får meget lidt opmærksomhed. Det er vi nødt til at ændre på. Uden finansiering vil disse flygtninge, som er flygtet fra frygtelig vold i Burundi, hverken have adgang til helt basale ting som husly, mad og den støtte, de har brug for – selv ikke hvis de opholder sig i sikre lejre som Mahama. Jeg bakker op om UNHCR’s akutte appel om finansiering, og jeg håber, at jeg kan skabe opmærksomhed omkring situationen med mine fotografier og ved at dele historierne fra de flygtninge, som jeg har mødt,” siger Helena Christensen.

Helena Christensen fotograferer fødevarelageret i flygtningelejren Mahama 

Næsten 366.000 burundiere har søgt beskyttelse i nabolande – heriblandt Rwanda, som har huset flygtninge i årtier. Rwandas regering har på generøs vis holdt grænserne åbne, og de flygtninge, der har søgt tilflugt i landet, har ret til at arbejde og blive integreret i lokalsamfundene samt i sundheds- og uddannelsessystemerne. Regeringen sørger desuden for at tænke flygtningene med ind i nationale udviklingsplaner.

Men den internationale finansiering af UNHCR’s arbejde med burundiske flygtninge i regionen dækker blot 28% af de nødvendige midler, og der er desuden brug for ressourcer til at kunne yde en ordentlig støtte til de burundiere, som vælger at vende hjem.

Under sit besøg mødte Helena Christensen blandt andet UNCHR’s leder i flygtningelejren Mahama, Paul Kenya, der fortalte, hvordan den manglende finansiering direkte påvirker flygtningenes liv. ”Vi er hver dag nødt til at træffe svære valg om, hvordan vores sparsomme midler skal bruges, og prioritere mellem indsatser, der er lige vigtige ,” fortalte Paul Kenya. ”Skal vi bygge toiletter, tilbyde mere varieret mad, bygge et klasselokale eller købe tøj til de nyfødte babyer? Uanset hvad vi vælger, vil det have stor indflydelse på kvaliteten af disse menneskers liv.”

Rwanda huser omkring 172.000 flygtninge. Heriblandt er næsten 46% fra Den Demokratiske Republik Congo, fordelt på fem flygtningelejre, og 53% er fra Burundi og opholder sig enten i flygtningelejren Mahama eller i byområder.

Hvis du vil støtte de burundiske flygtninge, kan du give et bidrag her.

Du kan også læse mere om Helena Christensens arbejde for UNHCR her.