Libië update: UNHCR evacueert honderden vluchtelingen

UNHCR heeft zo’n 325 vluchtelingen uit het detentiecentrum Qaser Ben Gasheer in het zuiden van Tripoli geëvacueerd, de vierde evacuatie sinds de escalatie van het conflict in Libië twee weken geleden. Vorige week brachten we 163 vluchtelingen over naar Niger.

De Somalische broers en zussen Fares en Sausan werden in januari vrijgelaten uit een Libisch detentiecentrum en geëvacueerd naar Niger samen met hun moeder en 127 andere vluchtelingen. © UNHCR/Tarik Argaz

De Somalische broer en zus Fares en Sausan werden in januari vrijgelaten uit een Libisch detentiecentrum en geëvacueerd naar Niger samen met hun moeder en 127 andere vluchtelingen. © UNHCR/Tarik Argaz

 

UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de VN, heeft zo’n 325 vluchtelingen uit het detentiecentrum Qaser Ben Gasheer in het zuiden van Tripoli geëvacueerd, te midden van toenemende onveiligheid en escalerend geweld. De evacuatie, uitgevoerd samen met het IOM, werd in gang gezet wegens berichten van afgelopen dinsdag over het gebruik van gewapend geweld tegen gedetineerden. Zij protesteerden tegen de omstandigheden waarin ze werden vastgehouden. Er waren geweerschoten gelost. Hoewel er geen kogelwonden waren, hadden 12 vluchtelingen ziekenhuisbehandeling nodig door fysiek geweld.

“De gevaren voor vluchtelingen en migranten in Tripoli zijn groter dan ooit”

“De gevaren voor vluchtelingen en migranten in Tripoli zijn groter dan ooit,” zei Matthew Brook, adjunct-hoofd van de missie van UNHCR in Libië. “Het is van uitermate belang dat vluchtelingen in gevaar worden vrijgelaten en geëvacueerd naar veiligheid.”

De vluchtelingen zijn overgebracht naar het Azzawya detentiecentrum, waar ze minder risico lopen. Bij aankomst werden ze voorzien van noodhulpgoederen en medische zorg. De meest kwetsbaren, waaronder vrouwen en kinderen, worden geïdentificeerd en zullen worden meegenomen naar een faciliteit van UNHCR.

Vierde evacuatie

Dit is de vierde door UNHCR georganiseerde evacuatie sinds de recente escalatie van het conflict in Libië. Onze teams trachten gevangenen in problemen te helpen. In de afgelopen twee weken hebben we meer dan 825 vluchtelingen uit detentiecentra Ain Zara, Abu Salim, Qaser Ben Gasheer, Tajoura en Zintan verplaatst.

Drie jonge kinderen wachten om te worden geëvacueerd vanuit Libië naar Niger, op de aankomst- en vertrekfaciliteit van UNHCR in Tripoli. © UNHCR/Mohamed Alalem

Drie jonge kinderen wachten om te worden geëvacueerd vanuit Libië naar Niger, op de aankomst- en vertrekfaciliteit van UNHCR in Tripoli. © UNHCR/Mohamed Alalem

Eerste vlucht naar Niger

Daarnaast hebben we eind vorige week zo’n 163 vluchtelingen kunnen overplaatsen vanuit Tripoli naar Niger. Dit was de eerste vlucht van UNHCR naar Niger sinds de escalatie van de conflicten in Libië. Vrijdagochtend vroeg landden ze op de luchthaven van Niamey. Alle evacués, waaronder tientallen vrouwen en kinderen, werden vastgehouden in Libië. Onder hen waren veel mensen die we onlangs hadden verplaatst uit de detentiecentra Abu Selim en Ain Zara. Deze locaties liggen dichtbij de gevechten.

Zorgwekkende situatie

UNHCR blijft bezorgd over de ongeveer 3.000 vluchtelingen en migranten die in detentiecentra in Tripoli verblijven. De verslechterende veiligheidssituatie betekent dat het absoluut noodzakelijk is dat vluchtelingen en migranten onmiddellijk worden vrijgelaten en een pad naar veiligheid bieden. Terwijl het geweld voortduurt, hebben de teams van UNHCR en humanitaire organisaties beperkte toegang tot detentiecentra om levensreddende hulp en hulp te bieden.

De huidige omstandigheden in Libië blijven onderstrepen dat het een gevaarlijke en ongeschikte plek is voor vluchtelingen en migranten. UNHCR herhaalt dat geen moeite moet worden gespaard om te voorkomen dat degenen die op zee worden gered, worden teruggestuurd naar Libië.

Achtergrondinformatie

In totaal zijn er 172.541 Libiers op de vlucht in eigen land. Daarnaast zijn er 57.810 geregistreerde vluchtelingen in Libie. Klik hier voor een overzicht van de laatste cijfers.