“Miljoenen Venezolanen hebben levensreddende hulp nodig”

“Miljoenen Venezolanen hebben levensreddende hulp nodig.” Dit vertelde Astrid van Genderen Stort, hoofd Crisis en Communicatie van UNHCR, tijdens een informatieve bijeenkomst georganiseerd door UNHCR, de VN Vluchtelingenorganisatie. Zij bezocht onlangs Brazilië en Colombia, twee landen die enorme aantallen vluchtelingen uit Venezuela opvangen.

Een moeder houdt haar baby vast op de Simon Bolivar Brug, Colombia. © UNHCR

Een moeder houdt haar baby vast op de Simon Bolivar Brug, Colombia. © UNHCR

 

In samenwerking met de Vereniging van Fondsen in Nederland (FIN), kwam op vrijdag 17 mei een gezelschap van mensen uit het bedrijfsleven, fondsen, ministeries, en andere geïnteresseerden bijeen om de laatste ontwikkelingen over de Venezolaanse vluchtelingensituatie beter te begrijpen. Tijdens de sessie benadrukte Astrid van Genderen Stort de ernst van de Venezolaanse vluchtelingencrisis. Dit deed ze onder andere door enkele indrukwekkende verhalen van Venezolaanse vluchtelingen te delen, die slachtoffer zijn geworden van corruptie, geweld en honger.

“Als vereniging van fondsen faciliteren wij graag deze ontmoeting tussen alle partijen die zich inzetten voor de vluchtelingencrisis in Venezuela.” – Siep Wijsenbeek, FIN

De situatie in Venezuela

Venezuela bevindt zich in een noodsituatie, en het vluchtelingenaantal blijft sterk oplopen. Het is een complexe noodsituatie beladen met enorme menselijke kosten. In 2018 verlieten gemiddeld 5.000 Venezolanen per dag hun land. De meesten van hen slechts met een paar bezittingen en in veel gevallen liepen zij enorme afstanden en brachten hun leven in gevaar.

Elke dag leggen Venezolaanse gezinnen op de vlucht een gevaarlijke route af op zoek naar onderdak, voedsel en medicijnen om in veiligheid een nieuw bestaan op te bouwen.” – Astrid van Genderen Stort, UNHCR

Al meer dan 3,7 miljoen Venezolanen zijn op de vlucht geslagen uit angst voor het toenemende geweld in de regio. Gevreesd wordt dat dit aantal, voor het einde van dit jaar, de 5 miljoen zal passeren. Een groot aantal van hen heeft dan ook internationale bescherming nodig.

“De middelen van de omringende gastlanden worden steeds meer beperkt, en er is een groot tekort aan medicijnen, medisch personeel en voedsel,” zegt Astrid van Genderen Stort. “Het ondersteunen van landen die de vluchtelingen opnemen, is dan ook dringend nodig.”

Hoe helpt UNHCR

UNHCR werkt in de regio voor vluchtelingen en migranten uit Venezuela die juridische bijstand en humanitaire hulp nodig hebben. Zo zorgen wij voor de bescherming, onderdak, voedsel, water. Ook werken we nauw samen met overheden en partners om ervoor te zorgen dat de Venezolaanse vluchtelingen veilig worden opgevangen.