UNHCR vraagt om hulp bij zware overstromingen in Somalië en Zuid-Soedan

Meer dan 750.000 mensen in Somalië en Zuid-Soedan zijn getroffen door de verwoestende overstromingen in beide landen. Onder hen bevinden zich 370.000 ontheemden in Somalië en 150.000 vluchtelingen in Zuid-Soedan. UNHCR roept op tot financiële steun.

 

De overstromingen hebben huizen van zowel de lokale gemeenschap als die van vluchtelingen en ontheemden onbewoonbaar gemaakt. In het district Belet Weyne in de staat Hirshabelle, centraal Somalië, zijn ongeveer 547.000 mensen direct door het hoge water getroffen, onder wie 370.000 ontheemden. In het noordoosten van Greater Maban County in Zuid-Soedan zijn ongeveer 200.000 mensen in problemen gekomen door de overstromingen, onder wie 150.000 vluchtelingen.

Onveilig

Naast de verwoeste huizen zijn de eerste doden geteld, zijn wegen en andere belangrijke infrastructuur onbegaanbaar geworden en gewassen zwaar beschadigd. Families zoeken in de onveilige omstandigheden gemeenschappelijke schuilplaatsen. Ze hebben veelal geen geen middelen van bestaan meer. Ziekenhuizen zijn lastig bereikbaar. Schoon water en sanitaire voorzieningen zijn niet operationeel. De gezondheidsrisico’s voor de bevolking zijn enorm toegenomen.

Hulpgoederen

UNHCR heeft in zowel Somalië als Zuid-Soedan levensreddende hulpgoederen en materialen voor onderdak geleverd. Een dure operatie, omdat de gebruikelijke routes onbegaanbaar zijn. Daardoor heeft UNHCR andere (lucht)transportmiddelen moeten inzetten.

De voorspelling is dat de situatie verder verslechtert, omdat het regenseizoen nog niet voorbij is. Er is naast onderdak dringend behoefte aan voedsel, reparatie van infrastructuur en faciliteiten zoals klinieken, scholen en gemeentelijke centra. Maar ook noodlatrines en andere interventies op het gebied van water, sanitaire voorzieningen en hygiëne (WASH) zijn hard nodig en essentiële medicijnen en andere medische benodigdheden.

Benodigde hulp

UNHCR heeft naar schatting ongeveer 10 miljoen dollar nodig om de benodigde hulp te kunnen bieden in de gebieden in Zuid-Soedan en Somalië.