UNHCR geschokt door branden in het asielzoekerscentrum van Moria, steun opgevoerd

UNHCR, de VN-vluchtelingenorganisatie, is geschokt en bedroefd over de gebeurtenissen van deze week op het eiland Lesbos, waar een reeks branden bijna het hele asielcentrum van Moria heeft verwoest, waardoor duizenden mannen, vrouwen en kinderen zonder een dak boven hun hoofd zijn achtergebleven.

Brand beschadigde huisvesting voor vluchtelingen en asielzoekers in kamp Moria, Lesbos, Griekenland. © UNHCR/UNHCR

Brand beschadigde huisvesting voor vluchtelingen en asielzoekers in kamp Moria, Lesbos, Griekenland. © UNHCR

Na de eerste brand die uitbrak op de avond van dinsdag 8 september die grote schade aanrichtte aan de opvang en gemeenschappelijke ruimtes voor duizenden asielzoekers, werden er meer branden gemeld op de avond van 9 september en gisteren 10 september. 

De laatste branden waren op de aangrenzende velden naast het Moria Opvang- en Identificatiecentrum (RIC), het gebied dat bekend staat als “Olive Grove”, waardoor de resterende accommodatie die nog beschikbaar was, ook werd vernietigd.

Hoewel er tot nu toe geen slachtoffers zijn gevallen, hebben de branden nu 11.500 asielzoekers, onder wie 2.200 vrouwen en 4.000 kinderen, zonder dak boven hun hoofd achtergelaten. Zij hebben de afgelopen nachten in de open lucht op straat, velden en het strand geslapen. Onder hen bevinden zich kwetsbare mensen, zeer jonge kinderen, zwangere vrouwen, ouderen en mensen met een handicap.

UNHCR biedt steun aan de Griekse autoriteiten om asielzoekers die door de branden zijn getroffen te beschermen en bij te staan, door middelen en hulp te mobiliseren. UNHCR biedt noodhulp om ervoor te zorgen dat mensen niet in de open lucht slapen.

De pandemie van het coronavirus draagt ​​ook bij aan een toch al wanhopige situatie. 

Mensen die positief zijn getest op COVID-19, moeten zo snel mogelijk worden voorzien van speciale zorg, isolatie en medische ondersteuning. UNHCR heeft al degenen die voorheen in het RIC verbleven, geadviseerd hun bewegingen te beperken totdat er tijdelijke oplossingen zijn gevonden.

In een zeer uitdagende en veranderlijke situatie dringen we er bij iedereen aan op terughoudendheid en af ​​te zien van acties of retoriek die de spanningen kunnen verhogen.

Terwijl de autoriteiten werken aan het vinden van onmiddellijke opvangregelingen, dringt UNHCR erop aan dat er lange termijn oplossingen moeten worden gevonden voor vluchtelingen en asielzoekers in Moria en andere locaties op de Griekse eilanden. UNHCR benadrukt al sinds lang tijd de noodzaak om de situatie en omstandigheden voor asielzoekers op de Egeïsche eilanden aan te pakken. 

De incidenten in Moria tonen aan dat er al lang behoefte is aan maatregelen om de levensomstandigheden te verbeteren, de overbevolking te verminderen, de veiligheid, de infrastructuur en de toegang tot diensten te verbeteren in alle vijf opvangcentra op de Griekse eilanden.

Om tegemoet te komen aan de dringende beschermingsbehoeften van asielzoekers in Griekenland, blijft UNHCR pleiten voor meer steun, ook van Europese landen en EU-instellingen, bijvoorbeeld door versnelde overplaatsingen van alleenstaande kinderen en andere kwetsbare mensen. UNHCR verwelkomt recente aankondigingen van Europese landen om alleenstaande minderjarigen en gezinnen met kinderen uit Griekenland op te nemen.

Doneer nu