Meer dan 40.000 Ethiopische vluchtelingen naar Soedan

Het aantal Ethiopische vluchtelingen dat Oost-Soedan binnenstroomt, heeft nu de 40.000 overschreden. Meer dan 5.000 vrouwen, kinderen en mannen op de vlucht voor de voortdurende gevechten in de regio Tigray staken tijdens het weekend vanuit Ethiopië de grens met Soedan over.

Een Ethiopische vluchteling en haar kind halen hun matten op op een doorgangslocatie in Hamdayet, Soedan. © UNHCR/Olivier Jobard

Een Ethiopische vluchteling en haar kind halen hun matten op op een doorgangslocatie in Hamdayet, Soedan. © UNHCR/Olivier Jobard

Humanitaire hulp in Soedan

UNHCR en haar partners zijn erin geslaagd om levensreddende hulp, inclusief voedsel, aan meer mensen uit te delen. Maar de humanitaire respons wordt nog steeds geconfronteerd met logistieke uitdagingen en blijft overbelast. Er is niet genoeg opvangcapaciteit om aan de groeiende behoeften te voldoen.

Zo’n 300 ondervoede kinderen, vrouwen die zwanger zijn en moeders met jonge kinderen  ontvangen aanvullende voedselhulp. We hebben bijzonder kwetsbare mensen kunnen identificeren en verwijzen hen door naar relevante diensten. Warme maaltijden worden nog steeds verstrekt, en er worden meer waterpunten en latrines aangelegd.

We blijven vluchtelingen ophalen bij de grens, 70 kilometer verderop in Soedan. Logistieke uitdagingen en afstanden beperken het aantal mensen dat we naar Um Rakuba kunnen overbrengen. Maandag zijn er iets meer dan 8.000 mensen verplaatst.

meer informatie over de crisis

Zorgen over de mensen in Ethiopië

In Ethiopië blijft UNHCR bezorgd over de bevolking, waaronder ontheemden en hulpverleners in Tigray. Samen met onze VN-partners roepen we alle partijen die betrokken zijn bij het conflict op om te voldoen aan internationale verplichtingen om burgers te beschermen. We herhalen onze oproep voor gratis, veilige en ongehinderde humanitaire toegang, zodat humanitaire hulp mensen kan bereiken die daarvan afhankelijk zijn.

Temidden van het aanhoudende conflict in Ethiopië groeit onze bezorgdheid om de 100.000 Eritrese vluchtelingen. Zonder humanitaire hulp hebben zij nauwelijks toegang tot de meest essentiële benodigdheden, zoals water, medicijnen en voedselvoorraden, die voor de vluchtelingenpopulatie binnen een week op zijn.

Oproep tot vrij en veilig verkeer

We herhalen de oproep aan alle partijen om vrij en veilig verkeer mogelijk te maken van getroffen mensen die op zoek zijn naar veiligheid en hulp, ook over internationale en nationale grenzen heen, ongeacht hun etnische achtergrond.

doneer nu