Dringend hulp nodig voor Ethiopische vluchtelingen in Soedan

Terwijl al meer dan 33.000 mensen uit de Tigray regio zijn gevlucht naar Soedan, werkt UNHCR rond de klok om levensreddende hulp te bieden aan deze mensen. UNHCR-medewerkers bij de grensovergang Hamdayat in de provincie Kassala, en de grensovergang Lugdi in de provincie Gederef registreren dagelijks nog steeds duizenden nieuwe vluchtelingen.

Vluchtelingen vertelden ons dat zij plotseling werden opgeschrikt door de gevechten. We hebben docenten, zorgpersoneel, kantoormedewerkers, boeren en studenten ontmoet die overvallen werden door het geweld. De meeste van hen vluchten enkel met wat zij op dat moment bij zich hadden. Zo begonnen ze aan een lange reis te voet, op zoek naar veiligheid in Soedan.

Mensen uit Ethiopië komen aan in afgelegen gebieden met erg weinig voorzieningen. Het duurt ten minste zes uur om vanuit Hamdayat Village 8 te bereiken; een tijdelijke locatie waar vluchtelingen worden opgevangen. UNHCR-medewerkers bij de grens moeten kiezen tussen een boot waar maximaal vier voertuigen op passen of omreizen wat drie uur extra kost. De benodigdheden om alle vluchtelinge hulp te bieden zijn immens, maar gelukkig wordt er steeds meer vooruitgang geboekt dankzij versterking van UNHCR-medewerkers bij de grens. De mensen krijgen warme maaltijden en schoon drinkwater. Ook zet UNHCR medewerkers in om de meest kwetsbare mensen te identificeren zodat zij passende hulp kunnen krijgen.

Meer medisch materiaal wordt geleverd aan de gezondheidscentra waaronder kant-en-klare noodvoeding. Ondertussen zijn meer dan 5.000 vluchtelingen overgebracht naar het vluchtelingenkamp Um Raquba wat zo’n 70 kilometer vanaf de grens ligt. UNHCR heeft zeer dringend steun nodig van doneren om de hulp aan het toenemende aantal vluchtelingen te kunnen blijven leveren. 

Grote zorgen om mensen in Ethiopië

Het aantal mensen dat ontheemd raakt in Ethiopië groeit met de dag. Gebrek aan toegang tot deze vluchtelingen en ontheemden in combinatie met de belemmeringen om hulpgoederen de regio in te krijgen, blijft een groot aandachtspunten. Wij maken ons ernstige zorgen om de veiligheid van alle burgers in Tigray, onder wie ook de bijna 100.000 Eritrese vluchtelingen die in vier verschillende kampen wonen. UNHCR heeft sinds afgelopen maandag geen contact meer gehad met medewerkers werkzaam in de vluchtelingenkampen. Dit baart ons grote zorgen.

Eritrese vluchtelingen in Tigray zijn compleet afhankelijk van hulp waaronder voedsel, water en andere basisbehoeften. Daarom heeft dit conflict grote gevolgen voor de hulpverlening in de kampen want de voorraden die zijn geleverd zijn genoeg tot eind november. Toegang tot deze kampen wordt met de dag belangrijker zodat we ervoor kunnen zorgen dat iedereen op tijd is voorzien van voldoende voedsel en schoon drinkwater.

VN-brede oproep staakt-het-vuren

UNHCR en VN-zusterorganisaties roepen alle partijen van het conflict op om bescherming te bieden aan mensen op de vlucht en de veiligheid van humanitaire hulpverleners te respecteren. We pleiten voor een tijdelijk staakt-het-vuren met onmiddellijke ingang zodat een humanitaire doorgang opgezet kan worden. Tot slot dringen we aan op onbelemmerde en directe toegang tot mensen die in de conflictregio’s verblijven.