Door gevechten in de Tigray regio in Ethiopië zijn duizenden mensen gedwongen op de vlucht naar Soedan

Meer dan 25.000 vluchtelingen uit Ethiopië zijn sinds begin november naar Soedan gevlucht, op zoek naar veiligheid, na een week van gevechten tussen de Ethiopische federale regering en regionale regeringstroepen van Tigray. Nu het conflict lijkt te escaleren, zal het aantal mensen op de vlucht waarschijnlijk sterk toenemen. Het vereist een aanzienlijke organisatie en inzet om in de groeiende behoeften te voorzien.

Geüpdate op 16 november

UNHCR Tigray Ethiopië

Kaart van vluchtelingenlocaties en aanwezigheid UNHCR in Tigray, Ethiopië

Duizenden vluchtelingen naar Soedan

UNHCR werkt samen met de autoriteiten in Soedan om levensreddende hulp te bieden aan de duizenden vrouwen, kinderen en mannen die daar aankomen, op zoek naar veiligheid. Meer dan de helft van de vluchtelingen zijn kinderen. Ze komen uitgeput aan na lange afstanden gelopen te hebben, en hebben maar heel weinig spullen mee.

UNHCR en lokale autoriteiten screenen en registreren gezamenlijk de mensen die aankomen. Onze UNHCR-medewerkers werken er hard aan om de mensen bij aankomst te ondersteunen en er wordt gezorgd voor water en maaltijden, maar het enorme aantal vluchtelingen dat aankomt, overtreft snel onze capaciteit ter plaatse. De situatie verslechtert en er is dringend meer ondersteuning nodig.

In Soedan worden Ethiopische vluchtelingen tijdelijk opgevangen in doorgangscentra in de buurt van de grensposten van Ludgi in Gederef en Hamdayet in de staat Kassala. Het doorgangscentrum aan de grensovergang Hamdayet heeft een capaciteit van 300 vluchtelingen, maar wordt nu al overweldigd door 6.000 mensen. Sanitaire voorzieningen zijn onvoldoende. UNHCR en de Soedanese autoriteiten werken de klok rond om een nieuwe vluchtelingensite op te zetten in Um Rakuba, 80 kilometer van de grens, met een capaciteit van maximaal 20.000 mensen. Andere locaties worden momenteel geïdentificeerd.

Oost-Soedan vangt al meer dan 100.000 vluchtelingen op, de meesten afkomstig uit Eritrea.

Ethiopiërs, die hun huizen ontvluchtten vanwege voortdurende gevechten, in een vluchtelingenkamp in het Hamdait-grensgebied van de oostelijke staat Kassala in Soedan, 12 november 2020. © UNHCR/Ariane Maxiandeau

Ethiopiërs, die hun huizen ontvluchtten vanwege voortdurende gevechten, in een vluchtelingenkamp in het Hamdait-grensgebied van de oostelijke staat Kassala in Soedan, 12 november 2020. © UNHCR/Ariane Maxiandeau

Ethiopiërs, die hun huizen ontvluchtten vanwege voortdurende gevechten, in een vluchtelingenkamp in het Hamdait-grensgebied van de oostelijke staat Kassala in Soedan, 12 november 2020. © AFP

Ethiopiërs, die hun huizen ontvluchtten vanwege voortdurende gevechten, in een vluchtelingenkamp in het Hamdait-grensgebied van de oostelijke staat Kassala in Soedan, 12 november 2020. © AFP

Ethiopiërs, die hun huizen ontvluchtten vanwege voortdurende gevechten, in een vluchtelingenkamp in het Hamdait-grensgebied van de oostelijke staat Kassala in Soedan, 12 november 2020. © UNHCR/Ariane Maxiandeau

Ethiopiërs, die hun huizen ontvluchtten vanwege voortdurende gevechten, in een vluchtelingenkamp in het Hamdait-grensgebied van de oostelijke staat Kassala in Soedan, 12 november 2020. © UNHCR/Ariane Maxiandeau

Bezorgdheid situatie Ethiopië

In Ethiopië maakt UNHCR zich grote zorgen over de meer dan 96.000 Eritrese vluchtelingen die daar verdeeld over vier vluchtelingenkampen wonen, en maakt zich ook zorgen over de gastgemeenschap, evenals over de 100.000 mensen in Tigray die aan het begin van het conflict al in Ethiopië binnenlands ontheemd waren.

Hoewel de kampen zich niet in het directe conflictgebied bevinden, spreekt UNHCR haar zorgen uit over de veiligheid van vluchtelingen en humanitaire hulpverleners. De kampen liggen relatief dicht bij de gevechten, en de situatie verslechtert snel. De gevechten komen al dichter bij vluchtelingenkamp Shimelba, waar 6.500 Eritrese vluchtelingen verblijven. UNHCR treft voorbereidingen om vluchtelingen op te vangen die al arriveren in kamp Hitsats, ​​50 kilometer verderop, en overweegt verdere opties voor herplaatsingen in de regio.

Het hebben van toegang tot vluchtelingen en anderen die door het conflict zijn getroffen, blijft een punt van zorg, net als het gebrek aan toegang tot grensgebieden. Wegen zijn geblokkeerd en elektriciteit, telefoon en internet zijn uitgevallen, waardoor communicatie bijna onmogelijk is. Er is een tekort aan brandstof en diensten van banken zijn gestopt, met als gevolg een gebrek aan cash geld.

UNHCR verwacht dat meer mensen naar de buurlanden vluchten en werkt daarom samen met regeringen en partners aan meer noodhulp in de regio. We willen snel kunnen reageren en maatregelen kunnen nemen naarmate de situatie zich ontwikkelt en het aantal mensen op de vlucht toeneemt. We pleiten ervoor dat de grenzen open blijven voor mensen die gedwongen hun huizen moeten ontvluchten. We vragen de Ethiopische autoriteiten om maatregelen te nemen zodat we vluchtelingen en binnenlands ontheemden in Tigray veiligheid kunnen blijven bieden.