Grote nood in Eritrese vluchtelingenkampen die zijn afgesneden van hulp door het conflict in Tigray

UNHCR kreeg onlangs weer toegang tot twee vluchtelingenkampen in Tigray, twee maanden nadat het conflict humanitair hulpverleners dwong zich terug te trekken uit de regio. We troffen Eritrese vluchtelingen aan die dringend behoefte hebben aan de meest basale levensbehoeften.

Kinderen spelen in vluchtelingenkamp Adi Harush. © UNHCR/Chris Melzer

Kinderen spelen in vluchtelingenkamp Adi Harush. © UNHCR/Chris Melzer

Dringend hulp nodig voor tienduizenden Eritrese vluchtelingen

UNHCR leidde de eerste humanitaire missie naar de vluchtelingenkampen Mai Aini en Adi Harush, sinds het begin van het conflict in november, nadat we eenmalig toegang kregen van de Ethiopische autoriteiten om onderzoek te doen naar de grootste behoeften en noden van de vluchtelingen.

Uit dit onderzoek, dat vorige week werd afgerond, bleek dat er dringend hulp nodig is voor de tienduizenden Eritrese vluchtelingen in Noord-Ethiopië. Vluchtelingen waren al meer dan twee maanden afgesneden van alle bevoorrading en diensten. Putten waren niet functioneel zonder brandstof voor de pompen, waardoor vluchtelingen water uit een nabijgelegen beek gebruiken om te wassen, koken en drinken. Dit leidde tot diarree en vergelijkbare ziektes.

De enige hulp die vluchtelingen sinds het begin van het conflict kregen, was een eenmalige voedseldistributie die bijna een maand geleden werd uitgevoerd door het Wereldvoedselprogramma (WFP). Er zijn plannen voor een tweede distributie.

Gelukkig zijn in zowel de kampen van Mai Aini als Adi Harush de gebouwen en structuren intact gebleven. Onderkomens, scholen en klinieken voor vluchtelingen hebben weinig schade opgelopen.

Vluchtelingen vertelden echter dat ze, hoewel ze niet rechtstreeks worden geraakt door de gevechten, worden bedreigd en lastiggevallen door verschillende gewapende groepen. Ze maken zich zorgen over de veiligheid, en melden dat gewapende bendes ’s nachts door de kampen zwerven om te stelen en te plunderen.

UNHCR werkt samen met de regering en partners om weer regelmatig aanwezig te kunnen zijn in de kampen en hulp te bieden. We hebben de regering opgeroepen om de veiligheid in beide kampen daarom te versterken.

Geen toegang tot de kampen Shimelba en Hitsats

Verder naar het noorden in Tigray hebben we sinds november geen toegang meer tot de vluchtelingenkampen Shimelba en Hitsats. Zoals benadrukt in de verklaring van de Hoge Commissaris vorige week, blijven we meldingen ontvangen van aanzienlijke schade aan die kampen. Veel vluchtelingen zijn gevlucht op zoek naar veiligheid en voedsel. We blijven ons ernstig zorgen over hen maken.

Zo’n 5.000 Eritrese vluchtelingen zijn op weg naar de stad Shire en leven in erbarmelijke omstandigheden. Velen slapen in een open veld aan de rand van de stad, zonder water en zonder voedsel. UNHCR herhaalt de oproep van de VN voor ongehinderde toegang tot alle vluchtelingen in Tigray en blijft zich inzetten om samen met de Ethiopische regering naar oplossingen te zoeken. We benadrukken nogmaals dat veilige toegang nu nodig is om duizenden levens te redden die gevaar lopen.