5 bijzondere boeken over mensen op de vlucht

Als vervolg op ons eerdere artikel waarin we 3 boeken aanraadden over vluchtelingen geven we je nu 5 nieuwe boekentips: 5 bijzondere en aangrijpende boeken over mensen op de vlucht, die wij persoonlijk aanraden. Laat je meesleuren en ontroeren door romans en literatuur over mensen op de vlucht, en leer hun verhalen beter begrijpen.

Ik zal de laatste zijn – Nadia Murad

‘Het schokkende maar ook inspirerende verhaal van mensenrechtenactiviste Nadia Murad over haar vlucht uit de handen van ISIS.’

Nadia Murad groeit op in Kocho, een dorpje in het noorden van Irak dat voornamelijk bewoond wordt door Jezidi’s. Op 15 augustus 2014 wordt Kocho onder de voet gelopen door strijders van ISIS. Alle mannen en oudere vrouwen worden geëxecuteerd – Nadia verliest zes broertjes en haar moeder. Alleen de jonge vrouwen worden gespaard: zij worden verkocht als seksslavin. Na maanden van gevangenschap weet Nadia op miraculeuze wijze te ontsnappen uit de handen van de terreurgroep.

Nadia Murad won in 2018 een Nobelprijs voor de Vrede voor haar inzet voor Jezidi’s. Ook is ze de allereerste VN-ambassadeur voor de Waardigheid van de Slachtoffers van Mensenhandel.

De bijenhouder van Aleppo – Christy Lefteri

Nuri is bijenhouder, zijn vrouw Afra kunstenares. Samen met hun zoontje Sami leiden ze een eenvoudig, maar rijk leven in Aleppo, totdat er een schaduw valt over hun land. Als ze alles hebben verloren wat hun lief is, slaan ze op de vlucht.

Op hun levensgevaarlijke reis door een gebroken wereld houden ze zich vast aan de berichten van Nuri’s neef Mustafa, de op hen wacht in Groot-Brittanië met een nieuwe bijenkolonie. Want waar bijen zijn, zijn bloemen, en waar bloemen zijn, is leven en hoop. Maar hoe dichter Nuri en Afra bij hun droom komen, hoe meer ze beseffen dat ze in hun onuitsprekelijke verdriet mijlenver van elkaar verwijderd zijn geraakt.

Ochtend in Jenin – Susan Abulhawa

Een prachtige roman over de ‘andere kant’ van het Palestijns-Israëlische conflict: de Palestijnse vluchtelingen die uit hun land verbannen werden na de stichting van de staat Israël in 1948.

De familie Abulheja wordt gedwongen hun dorp Ein Hod te verlaten en naar een vluchtelingenkamp in Jenin te vertrekken. In de chaotische vlucht raakt de jonge Isma’iel vermis.t Hij wordt meegenomen door een Israëlische soldaat en groeit op als joodse jongen met de naam David. Zijn broer Joessoef kiest, gedreven door een alomvattende haat jegens de bezetters, de radicale kant van de PLO. Door de ogen van Amaal, hun jonge zusje, zien we hoe drie decennia van geweld en oorlog voorbijgaan.

A Long Petal of the Sea (Bloembad van Zee) – Isabel Allende

Het verhaal van vluchteling Víctor Pey is er een van ontheemding, verdriet, liefde en hoop. Zijn leven inspireerde de bekroonde auteur Isabel Allende om haar nieuwe roman te schrijven, 𝐴 𝐿𝑜𝑛𝑔 𝑃𝑒𝑡𝑎𝑙 𝑜𝑓 𝑡ℎ𝑒 𝑆𝑒𝑎, waarin Victor Dalmau wordt gevold, een jonge dokter die Spanje, Frankrijk en Chili moet ontvluchten.

Aan het einde van de Spaanse burgeroorlog proberen honderdduizenden mensen te ontkomen naar Frankrijk. Onder hen zijn Roser Bruguera, een zwangere jonge weduwe, en Victor Dalmau, legerarts en de broer van haar overleden geliefde. Om te kunnen overleven moeten ze met elkaar trouwen, een huwelijk dat ze geen van beiden willen. Samen met tweeduizend andere vluchtelingen gaan ze aan boord van de Winnipeg, een schip gecharterd door Pablo Neruda, dat hen naar Chili brengt – een ‘langgerekt bloemblad van zee en wijn en sneeuw’, in de woorden van de dichter.

Nujeen – Nujeen Mustafa

‘Hoe ik uit Syrië vluchtte… in mijn rolstoel’

Op dezelfde dag dat een driejarig jongetje verdrinkt op een Grieks strand, waagt ook Nujeen Mustafa de oversteek, met haar rolstoel in een rubberboot. Ook zij is op de vlucht voor het oorlogsgeweld in Syrië en op zoek naar een veilige toekomst.

Nujeen Mustafa werd 40 dagen te vroeg en gehandicapt geboren in de stad Manjib in het noorden van Syrië en groeide op in Aleppo. Toen de oorlog uitbrak, vreesde de Koerdische familie van Nujeen dat ze het doelwit zouden worden van ISIS. Nujeen besloot te ontsnappen en zette haar zinnen op Duitsland.

In 2015 werd ze beroemd toen ze werd gefotografeerd terwijl ze door Europa vluchtte in een rolstoel.

Supporter voor UNHCR

Nujeen is nu een pleitbezorger voor jonge vluchtelingen, en zet zich in als High Profile Supporter van UNHCR. Zo houdt ze media-interviews en sprak ze op een aantal spraakmakende conferenties, zoals internationale TEDx-evenementen en de uitreiking van de Nansen Refugee Award 2017. In 2019 sprak Nujeen op het allereerste Global Refugee Forum over het belang van het in leven houden van kinderdromen met Grover uit de educatieve tv-serie Sesamstraat.

Lees hier meer over Nujeen’s verhaal.