Hoge Commissaris UNHCR bezoekt Nederland

Deze week bracht Filippo Grandi, Hoge Commissaris van UNHCR, een bezoek aan Nederland. Op de agenda stonden ontmoetingen met minister Kaag, de vaste Commissies voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en voor Justitie en Veiligheid, de Nederlandse Postcode Loterij en een bezoek aan Rotterdam. Ook bezocht hij twee verschillende AZC’s in Rijswijk en in Beverwaard.

Filippo Grandi

Parlement

Met minister Kaag besprak Grandi het Global Compact on Refugees en het forum dat in dit najaar gepland staat. Met de leden van de vaste commissie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en voor Justitie en Veiligheid sprak hij over de vluchtelingencrises wereldwijd, zoals Venezuela en Libië, en de uitdagingen voor UNHCR in het verlenen van hulp. Hij beantwoordde vragen van Kamerleden met betrekking tot de Nederlandse situatie.

Gemeente Rotterdam

De Hoge Commissaris ging langs bij de gemeente Rotterdam, en bezocht samen met burgemeester Ahmed Aboutaleb Stichting Nieuw Thuis Rotterdam. Stichting Nieuw Thuis zorgt dat 200 Syrische gezinnen zich thuis voelen in Rotterdam, door te helpen met onder andere integratie en huisvesting. De Hoge Commissaris en Burgemeester Aboulateb spraken met met deelnemers en waren beide erg onder de indruk van het programma en de voortgang van de nieuwkomers.

Asielzoekerscentra

De Hoge Commissaris deed tijdens zijn bezoek ook twee verschillende AZC’s aan, in Rijswijk en in Beverwaard. In Rijswijk kreeg de Hoge Commissaris een rondleiding van locatiemanager Baukje van Dijk, sprak hij met bewoners en woonde een stukje van een Nederlandse les bij. Op deze locatie is ook een interview met Nieuwsuur opgenomen, waarin hij sprak over woordkeuze, detentiecentra in Libië en de rol van Europa.

‘Stop de verdachtmakingen en de snoeiharde woorden over vluchtelingen en migranten’

‘Jezidi’s niet terugsturen naar Irak’

Daarnaast werd hij geïnterviewd door het AD, waarin hij zei Nederland moet wachten met het naar Irak terugsturen van gevluchte Jezidi’s. ‘Ze gaan naar een vluchtelingenkamp, niet naar huis. Je stuurt ze dus terug naar een precaire situatie. Daarbij gaat het om Jezidi’s, een zeer getraumatiseerde gemeenschap.  Dit zijn de mensen die het meest hebben geleden onder IS,’ aldus Grandi.

Lees hier het artikel.