Boottragedie op Middellandse Zee ergste van het jaar

De bootramp van 25 juli voor de kust van Libië, waarbij zo’n 150 mensen omkwamen, benadrukt nog eens de urgentie om reddingsacties op zee te hervatten. Daarnaast roepen we Europese en andere regeringen op het lijden te verlichten van de duizenden vluchtelingen en migranten die midden in het conflict in Libië vastzitten.

Golven rollen over de kust van de Middellandse Zee in Zuid-Spanje. © UNHCR?Markel Redondo

Als de 150 verloren levens worden bevestigd, dan is het scheepswrak van gisteren het grootste incident sinds mei 2017. Zelfs vóór dit incident waren in 2019 tot nu toe 669 mensen geteld die overleden op  de Middellandse Zee.

Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen, Filippo Grandi: “De ergste tragedie op de Middellandse Zee van het jaar heeft zich voorgedaan. Het hervatten van reddingsacties op zee, een einde maken aan de detentie van vluchtelingen en migranten in Libië, en het zorgen voor veilige alternatieve routes vanuit Libië zijn acties die nu moeten gebeuren, voordat het te laat is voor nog veel meer mensen.”

UNHCR roept landen opnieuw op om aanvullende hulp te bieden, zoals meer hervestigingsplaatsen en alternatieve veilige routes vanuit Libië voor kwetsbare mensen. Zulke acties zijn net zo belangrijk als reddingsacties op zee om levens te redden. Bovendien moet er meer worden gedaan om de meedogenloze mensenhandelaars en smokkelaars te arresteren en te vervolgen. Zij profiteren van de wanhoop van mensen.