Meer dan een half miljoen Rohingya-vluchtelingen ontvangen identiteitsdocumenten, de meesten voor het eerst

Meer dan 500.000 Rohingya-vluchtelingen uit Myanmar zijn geregistreerd in Bangladesh. Voor veel van deze vluchtelingen is het de eerste keer dat ze een identiteitskaart hebben. De biometrische, fraudebestendige kaarten worden gezamenlijk uitgegeven door de Bengaalse autoriteiten en UNHCR, aan alle geverifieerde vluchtelingen ouder dan 12 jaar.

 

Het is deze maand twee jaar geleden dat in slecht enkele weken 740.000 Rohingya de grens met Myanmar overtrokken naar Bangladesh. Massaal sloegen ze op de vlucht voor excessief geweld: hun dorpen werden overvallen en verbrand, vrouwen verkracht en vele mensen overleefden het geweld niet. UNHCR speelde een cruciale en leidende rol in de opvang van in totaal 900.000 gevluchte Rohingya in Cox’s Bazar. Een van de uitdagingen was de registratie van de mensen, omdat tot die tijd geen enkele staat de bevolkingsgroep erkende. De meesten van hen hadden geen identiteitsdocumenten.

Registratie

UNHCR voert een uitgebreide registratie uit in alle nederzettingen in Cox’s Bazar. Hiermee kunnen de gegevens van vluchtelingen in Bangladesh nauwkeurig bijgehouden worden, waardoor nationale autoriteiten en humanitaire organisaties een beter inzicht krijgen in de bevolking en hun behoeften. Zo kunnen zij hulp bieden waar dat het meest nodig is, met name voor mensen met specifieke behoeften, zoals vrouwen en kinderen die voor hun gezin zorgen en mensen met een handicap.

GD Tool

Vorige week lanceerde UNHCR de Global Distribution Tool (GDT) in een eerste nederzetting in Cox’s Bazar. Door middel van verificatie van vingerafdrukken of irisscans versnelt deze tool distributies, is fraudebestendig en kan door partners worden gebruikt om ervoor te zorgen dat er geen overlapping is in de hulp en ervoor zorgen dat niemand wordt buitengesloten. De tool wordt de komende weken in meer nederzettingen uitgerold.

Het systeem van UNHCR legt biometrische gegevens vast, inclusief vingerafdrukken en irisscans, die de unieke identiteit van elke vluchteling beveiligen, evenals andere belangrijke informatie zoals familiebanden.

De registratie, die momenteel aan de gang is, begon in juni 2018. Gemiddeld worden dagelijks ongeveer 5.000 vluchtelingen geregistreerd op zeven verschillende locaties. Meer dan 550 lokale medewerkers zijn aangesteld om het registratieproces in het laatste kwartaal van 2019 te voltooien.

Rohingya-vluchtelingen

De nieuwe registratiekaarten geven aan dat Myanmar het land van herkomst is. Dit is een cruciaal element bij het vestigen en beschermen van het recht van Rohingya-vluchtelingen om terug te keren naar hun huizen in Myanmar, als de tijd daar rijp voor is.

Naar schatting 900.000 Rohingya-vluchtelingen wonen in drukke nederzettingen in Cox’s Bazar, waarvan er meer dan 740.000 sinds augustus 2017 uit Myanmar zijn gevlucht.

UNHCR doet een beroep op de internationale gemeenschap om Rohingya-vluchtelingen in Bangladesh te blijven steunen.

Jouw hulp aan Rohingya-vluchtelingen is nog steeds hard nodig.

Zware moessonregens veroorzaken levensgevaarlijke situaties voor Rohingya-vluchtelingen.

Doneer NU

€ 10
Matjes zodat een gezin niet op de grond hoeft te slapen


€ 15
Tentzeil en gereedschap om onderkomens te onderhouden€ 18
Toegang tot levensreddende noodhulp