Onveiligheid belemmert toegang tot ontheemden in Noord-Burkina Faso

De uiterst onveilige situatie houdt het noorden van Burkina Faso in zijn greep. UNHCR en haar partners staan voor grote uitdagingen bij het verkrijgen van toegang tot de mensen die hier op de vlucht zijn geslagen.

Een ontheemde vrouw met haar kind in Barsalogho, Burkina Faso. © UNHCR/Marjanna Bergman

Een ontheemde vrouw met haar kind in Barsalogho, Burkina Faso. © UNHCR/Marjanna Bergman

 

Toename van geweld

Een recente toename van gewelddadige aanvallen door militanten op militair personeel en burgers dwingen duizenden mensen om hun huizen te ontvluchten, op zoek naar veiligheid. Zo’n 500.000 mensen zijn ontheemd in Burkina Faso, waarvan 300.000 mensen in slechts de afgelopen vier maanden op de vlucht sloegen. Het aantal ontheemden zou tegen het einde van het jaar op kunnen lopen naar 650.000.

Mensen die het geweld ontvluchten, melden gewelddadige aanvallen op hun dorpen door extremisten. Ze rekruteren mannelijke bewoners onder schot en doden degenen die zich verzetten. Ook worden vee en andere bezittingen gestolen. Doodsbang voor deze aanvallen laten bewoners alles achter. Velen zoeken veiligheid in Dori, een stad met zo’n 20.000 inwoners, dicht bij de grens met Mali en Niger.

UNHCR blijft uiterst bezorgd over de veiligheid van inwoners en de 26.000 Malinese vluchtelingen die worden getroffen door dit geweld.

Beperkte toegang

De situatie van de mensen die in de noordoostelijke grensstad Djibo wonen, waaronder ongeveer 7.000 vluchtelingen in het Mentao-kamp, ​​is bijzonder zorgwekkend. De toegang tot de stad werd begin november verbroken na een reeks aanvallen van militanten. De burgemeester werd vermoord, huizen verwoest en het dagelijks leven verstoord.

Binnen het Mentao-kamp leven vluchtelingen in angst. Alle scholen zijn gesloten en humanitaire toegang tot het kamp is steeds moeilijker geworden. Het uitdelen van hulpgoederen, inclusief voedsel, wordt ernstig belemmerd. UNHCR werd gedwongen haar personeel tijdelijk uit Djibo te halen en op afstand te werken.

Via partners bieden we hulp aan degenen die nog in Djibo wonen en helpen we ook de lokale bevolking en vluchtelingen die zijn aangekomen in Dori, Bobo Dioulasso en Ouagadougou.

Dringende behoeften

Ontheemde gezinnen hebben dringend behoefte aan onderdak, water en voedsel. Velen slapen in de open lucht, omdat het huren van kleine bakstenen huizen van de lokale bevolking duur is. UNHCR verdeelt speciale tenten, beter bekend als vluchtelingenwoningen (RHU’s). Deze woningen hebben meer ventilatie, een afsluitbare deur en een klein zonnepaneel op het dak om licht te bieden of om telefoons op te laden.

Naar schatting wordt momenteel in slechts 10 procent van de opvangbehoeften van de ontheemden in Burkina Faso voorzien. UNHCR voert haar inspanningen op door zo snel mogelijk meer onderdak te verlenen in zowel de Sahel- als Centre Nord-regio’s.

Voor gemeenschappen en vluchtelingen is toegang tot documentatie van essentieel belang om vrij te kunnen reizen. UNHCR heeft de afgifte van identiteitskaarten aan intern ontheemden, evenals geboortecertificaten en andere documentatie die essentieel zijn om hun identiteit te bewijzen, zich vrij te bewegen of hulp te zoeken, gefaciliteerd en gefinancierd.

We roepen op tot meer inspanningen om de veiligheid van de bevolking en humanitaire toegang voor getroffen personen in de regio te waarborgen. Burkina Faso, Tsjaad, Mali, Mauritanië en Niger hebben in september van dit jaar de “Bamako-conclusies” aangenomen, waarin zij toezeggen hun burgers te beschermen.

Momenteel herbergen alle 13 regio’s van Burkina Faso mensen die op de vlucht zijn voor geweld. De regio Centre-Nord herbergt het grootste aantal ontheemden – meer dan 196.000 alleen al in de provincie Sanmatenga – gevolgd door de Sahel-regio, met bijna 133.000 in de provincie Soum.