UNHCR schaalt hulp op: ontheemden in Syrië hebben dringend bescherming en onderdak nodig

UNHCR maakt zich grote zorgen over de veiligheid en het welzijn van burgers in het noordwesten van Syrië. De humanitaire crisis wordt steeds nijpender met grote aantallen mensen die op de vlucht zijn. UNHCR schaalt haar humanitaire hulp voor mensen in nood daarom op.

Een Syrische familie vlucht voor aanhoudende aanvallen rond Idlib, december 2019. © Ritzau Scanpix

Een Syrische familie vlucht voor aanhoudende aanvallen rond Idlib, december 2019. © Ritzau Scanpix

 

Sinds begin december zijn zo’n 950.000 mensen uit de provincies Idlib en Aleppo op de vlucht geslagen. Er is sterke behoefte aan onderdak. De situatie wordt verergerd door het strenge winterweer. Velen hebben al meerdere keren moeten vluchten. Ze laten daarbij al hun bezittingen achter. Er zijn echter maar beperkte plaatsen waar ze onderdak kunnen vinden.

Bestaande kampen en nederzettingen van intern ontheemden zijn overvol en onderdak in bestaande accommodatie wordt schaars. Veel scholen en moskeeën zijn gevuld met gevluchte gezinnen en zelfs het vinden van een plaatsje in een onafgewerkt gebouw is bijna onmogelijk geworden.

UNHCR wil mensen in nood ondersteunen. UNHCR en haar humanitaire partners bieden tenten, die dringend nodig zijn en andere essentiële hulpgoederen, zoals dekens. Dit dekt echter slechts een klein deel van de totale behoeften, aangezien het aantal mensen dat op de vlucht is, de hulpvraag overstijgt. Meer middelen en financiering zijn dringend nodig.

Ondersteuning, gericht op de meest kwetsbare ontheemden, worden ook opgeschaald. Te denken valt hierbij aan psychosociale begeleiding en andere noodondersteuning, ook voor veel kinderen.

Het conflict in Syrië heeft de grootste ontheemdingscrisis ter wereld veroorzaakt.

Meer dan 5,5 miljoen Syriërs leven als vluchtelingen in de regio. Meer dan zes miljoen Syriërs zijn op de vlucht in hun eigen land.