Eerste coronabesmetting onder Rohingya-vluchtelingen in Bangladesh – UNHCR versterkt respons

Op 14 mei werd het eerste geval van coronavirus bevestigd onder Rohingya-vluchtelingen in kampen in Cox’s Bazar in Bangladesh. UNHCR en partnerorganisaties versterken hun hulp. Sinds maart ondersteunt UNHCR de regering van Bangladesh voornamelijk bij de voorbereiding op en preventie van COVID-19. Aanvullende internationale steun is nodig.

Een Rohingya-vluchtelingengezin in kamp Kutupalong, 27 november 2018. © UNHCR/Roger Arnold

Een Rohingya-vluchtelingengezin in kamp Kutupalong, 27 november 2018. © UNHCR/Roger Arnold

Volgens de regering van Bangladesh is een Rohingya-vluchteling positief getest op COVID-19 in kamp Kutupalong in Bangladesh. Daarnaast is een persoon van de lokale Bengaalse gastgemeenschap ook positief getest. Beiden hadden gezondheidsfaciliteiten van humanitaire partners benaderd, waar monsters werden genomen. Deze werden vervolgens getest in een laboratorium in Cox’s Bazar.

Na de bevestiging werden beide gevallen onderzocht, om quarantaine en behandeling in gang te zetten, contacten op te sporen en te testen volgens de richtlijnen van de WHO.

Er zijn ernstige zorgen over de mogelijke gevolgen van het virus in de dichtbevolkte kampen, waar zo’n 860.000 Rohingya-vluchtelingen wonen. In de omliggende gastgemeenschappen wonen nog eens 400.000 Bengalezen. Er mag geen moeite worden gespaard om hogere sterftecijfers te voorkomen in overbevolkte locaties met beperkte gezondheids- en water- en sanitaire voorzieningen.

UNHCR en partners hebben sinds maart een reeks voorbereidings- en preventiemaatregelen uitgevoerd. Er zijn procedures ingevoerd om te reageren op vermoedelijke en bevestigde gevallen van COVID-19. Gezondheidspersoneel in alle klinieken in de kampen richt zich op infectiepreventie en -bestrijding, inclusief het juiste gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen.

Meer dan 3.000 vluchtelingenvrijwilligers hebben training gekregen over COVID-19 en werken in de kampen om ervoor te zorgen dat informatie wordt verspreid. Communicatie wordt in kampen en gastgemeenschappen gedeeld via radiospots, video’s, posters en berichten in Rohingya, Birmese en Bengaalse talen, waarin wordt uitgelegd hoe het virus zich verspreidt, hoe mensen zichzelf en hun families kunnen beschermen, symptomen kunnen herkennen en hoe ze zorg kunnen zoeken.

Hygiënepromotie is opgevoerd en alle partners zorgen ervoor dat water en zeep voor iedereen beschikbaar zijn. Aanvullende maatregelen, waaronder het vergroten van het aantal plekken om handen te wassen, gezondheidslocaties, voeding en andere plaatsen waar we diensten verlenen, zijn aan de gang. Humanitaire partners blijven pleiten voor het herstel van de internetconnectie in de kampen, om ervoor te zorgen dat alle vluchtelingen voldoende toegang hebben tot informatie en om communicatie tussen partners mogelijk te maken.

Daarnaast worden gemeenschappelijke ruimtes schoon gemaakt en gedesinfecteerd, en op alle distributiepunten maatregelen voor social distancing genomen, net als verplicht handen wassen.

Deze fase vereist gecoördineerde actie en samenwerking om een ​​snelle behandeling van patiënten te garanderen, effectief te informeren en te communiceren met gemeenschappen, en verdere verspreiding beperken.

Doneer nu