UNHCR biedt direct steun aan Beiroet na enorme explosie

UNHCR en andere humanitaire partners in Libanon zijn snel ter plaatse om de regering van Libanon te ondersteunen na de dodelijke en verwoestende explosie van dinsdag 4 augustus in Beiroet.

Een man brengt een gewond kind in veiligheid na een enorme explosie in de haven van Beiroet, Libanon. © Ritzau Scanpix

Een man brengt een gewond kind in veiligheid na een enorme explosie in de haven van Beiroet, Libanon. © Ritzau Scanpix

Gezien de impact van de enorme explosie, vrezen we dat onder de slachtoffers en gewonden ook vluchtelingen zijn die in Beiroet wonen. In enkele gebieden die zwaar werden getroffen door de krachtige explosie werden veel vluchtelingen opgevangen. Terwijl we de situatie constant monitoren, hebben we inmiddels de eerste maar nog onbevestigde berichten ontvangen van verschillende sterfgevallen onder vluchtelingen in Beiroet. We werken samen met de reddingsteams en andere humanitaire hulpverleners om te helpen met identificatie en het ondersteunen van rouwende families.

Alle UNHCR-medewerkers zijn in veiligheid.

Onze humanitaire inspanningen zijn gericht het bieden van onderdak, gezondheid en bescherming.

De huizen van honderdduizenden mensen zijn volledig of gedeeltelijk beschadigd door de explosie. De behoefte aan onderdak is enorm. UNHCR stelt zijn eigen voorraden onderdak kits, plastic zeilen, tenten en tienduizenden andere hulpmiddelen, zoals dekens en matrassen beschikbaar voor onmiddellijke distributie en gebruik.

UNHCR’s respons op COVID-19 wordt voortgezet in deze noodsituatie. Een eerste fase van uitbreiding van de capaciteit van ziekenhuisbedden en intensive care units, inclusief medische benodigdheden en apparatuur, ventilatoren en bedden, is vorige week afgerond. Een tweede fase wordt versneld ingezet nu ziekenhuizen vol zijn. Dit zal de druk op de momenteel overbelaste ziekenhuizen helpen verminderen en ervoor zorgen dat meer patiënten snel kunnen worden behandeld. Deze extra capaciteiten zijn beschikbaar voor iedereen die het nodig heeft.

Daarnaast is er dringen behoefte aan bescherming, met name geestelijke gezondheid en psychosociale ondersteuning. De opvangcentra van UNHCR in het hele land, ook in Beiroet, staan ​​open voor kritieke- en noodgevallen, waar alle COVID-maatregelen in acht worden genomen. Het nationale callcenter en de regionale hotlines in het hele land zijn volledig bemand om te kunnen reageren op hulpverzoeken.

De enorme explosie draagt ​​bij aan de toch al ernstige economische situatie voor Libanezen en vluchtelingen, die werd verergerd door de COVID-19-pandemie. UNHCR roept de internationale gemeenschap op om Libanon bij te staan, solidariteit te tonen en snel steun te verlenen aan Libanon en de Libanese mensen, die altijd vele vluchtelingen hebben opgevangen.