Update situatie Ethiopië: meer dan 50.000 vluchtelingen naar Soedan

Meer dan 50.000 Ethiopische vluchtelingen zijn inmiddels de grens met Soedan overgestoken vanwege gevechten en onveiligheid in de regio Tigray in Ethiopië. We maken ons grote zorgen over de veiligheid van burgers en Eritrese vluchtelingen in Ethiopië.

Ethiopische vluchtelingen wachten op overplaatsing in een opvangcentrum bij de grens, in Hamdayet, Soedan© UNHCR/Will Swanson

Ethiopische vluchtelingen wachten op overplaatsing in een opvangcentrum bij de grens, in Hamdayet, Soedan© UNHCR/Will Swanson

Situatie Soedan

Meer dan 51.068 Ethiopische vluchtelingen zijn de grens met Soedan overgestoken vanuit de regio Tigray in Ethiopië. Bijna één derde van hen is kind. Dagelijks komen er nog iets minder dan 300 mensen aan. Ze hebben heel weinig bezittingen bij zich en sommigen komen uitgeput aan door het lopen van lange afstanden.

UNHCR en partners haasten personeel en voorraden naar de grens om hulp te bieden. We blijven onze humanitaire hulp uitbreiden om de vluchtelingen bij te staan. Op 15 december arriveerde de zevende luchtbrug met noodhulpmiddelen, vanuit onze voorraadlocatie in Nairobi. Per luchtbrug arriveerden er 6.300 familietenten, 10 grote hallen, 80.000 dekens, 20.000 muskietennetten, 25.000 zonnelampen, 45.000 slaapmatten en 10.250 plastic zeilen. Er staan nog drie luchtbruggen gepland, één met extra hulpgoederen en tenten, en twee met voertuigen.

 

De dagelijkse behoeften blijven toenemen en er zijn dringend meer middelen nodig om levensreddende hulp te bieden. Er is behoefte aan onderdak, voedsel, water, sanitaire voorzieningen en gezondheidszorg. Het vluchtelingenkamp Um Rakuba is bijna vol en in de komende weken zal een tweede kamp worden geopend om vluchtelingen uit de onveilige grensgebieden op te vangen.

Samen met 30 humanitaire partners hebben we een beroep gedaan op 156 miljoen dollar, om in de eerste helft van 2021 te kunnen voorzien in de kritieke behoeften van Ethiopische vluchtelingen uit Tigray.

lees meer

Soedan verwelkomt al decennia lang vluchtelingen. Nu biedt het een veilig toevluchtsoord aan Ethiopische vluchtelingen. Soedan zorgt voor duizenden vluchtelingen en heeft nu meer dan ooit internationale steun nodig.

Soedan verwelkomt al decennia lang vluchtelingen. Nu biedt het een veilig toevluchtsoord aan Ethiopische vluchtelingen. Soedan zorgt voor duizenden vluchtelingen en heeft nu meer dan ooit internationale steun nodig.

Soedan verwelkomt al decennia lang vluchtelingen. Nu biedt het een veilig toevluchtsoord aan Ethiopische vluchtelingen. Soedan zorgt voor duizenden vluchtelingen en heeft nu meer dan ooit internationale steun nodig.

Soedan verwelkomt al decennia lang vluchtelingen. Nu biedt het een veilig toevluchtsoord aan Ethiopische vluchtelingen. Soedan zorgt voor duizenden vluchtelingen en heeft nu meer dan ooit internationale steun nodig.

Soedan verwelkomt al decennia lang vluchtelingen. Nu biedt het een veilig toevluchtsoord aan Ethiopische vluchtelingen. Soedan zorgt voor duizenden vluchtelingen en heeft nu meer dan ooit internationale steun nodig.

Soedan verwelkomt al decennia lang vluchtelingen. Nu biedt het een veilig toevluchtsoord aan Ethiopische vluchtelingen. Soedan zorgt voor duizenden vluchtelingen en heeft nu meer dan ooit internationale steun nodig.

Situatie in Ethiopië

We maken ons grote zorgen over de impact van het conflict op de Eritrese vluchtelingen in Tigray en staan ​​klaar om hulp te bieden aan de ontheemden in Tigray wanneer de veiligheidssituatie het toelaat. We roepen op om hun veiligheid te respecteren. Nu de VN-overeenkomst wat betreft toegang met de regering is ondertekend, zijn we in gesprek met de regering om met onze partners een evaluatie van de kampen uit te voeren en de diensten te hervatten. De besprekingen over veiligheid en logistiek zijn nog gaande.

We zijn verontrust over berichten dat mensen wordt belet Ethiopië te verlaten om asiel aan te vragen in Soedan. We roepen alle partijen op om vrij verkeer van getroffen burgers die op zoek zijn naar hulp en veiligheid – inclusief het recht om internationale grenzen over te steken en asiel aan te vragen – te respecteren en volledig te handhaven.

doneer nu