Update Mozambique: Cycloon Kenneth en Cycloon Idai

Een maand nadat Cycloon Idai grootschalige verwoestingen in Mozambique, Zimbabwe en Malawi veroorzaakte, is dezelfde regio getroffen door Cycloon Kenneth. Cycloon Kenneth wordt beschouwd als een van de zwaarste cyclonen die ooit het vasteland van Afrika heeft getroffen. Lees hier een update.

Cycloon Kenneth Mozambique

Het is voor het eerst dat er in hetzelfde seizoen twee cyclonen aan land kwamen in Mozambique: Idai en Kenneth. Volgens de regering van Mozambique zijn meer dan 168.000 mensen in het land getroffen door Cycloon Kenneth. Overlevenden hebben behoefte aan beschutting en schoon water.

Ook in Malawi en Zimbabwe wordt verwacht dat Kenneth zware regenval en overstromingen zal veroorzaken.

De impact van Cycloon Kenneth kan de zware gevolgen van Cycloon Idai nog meer verergeren. Bij Idai kwamen zo’n 1.000 mensen om het leven, brak een cholera-epidemie uit en moesten duizenden mensen vluchten. Idai had enorme verwoesting van huizen, scholen, infrastructuur en gewassen als gevolg in Mozambique, Malawi en Zimbabwe.

Terwijl we de behoeften beoordelen en degenen die door deze ramp zijn getroffen helpen beschermen, blijven we ook humanitaire hulp voor Cycloon Idai-slachtoffers bieden.

UNHCR voorziet in tenten voor ontheemde gezinnen en biedt hulpgoederen, waaronder muskietennetten, lampen, slaapmatten, dekens, keukensets, jerrycans en emmers. Prioriteit wordt gegeven aan ouderen, gehandicapten, alleenstaande vrouwen en niet-begeleide kinderen. We blijven levensreddende hulp bieden aan zoveel mogelijk mensen die getroffen zijn door deze verwoestende ramp, maar we kunnen dit alleen doen met meer steun van donoren.

Laatste updates Cycloon Kenneth

In Mozambique kwam Cycloon Kenneth aan land in de provincie Cabo Delgado op 25 april. Minstens 17 mensen kwamen om en meer dan 18.000 mensen moesten vluchten. Met een maximale aanhoudende windsnelheid van 225 km/uur en windvlagen die 270 km/uur bereikten, scheurde de cycloon daken af ​​van huizen en veroorzaakte zware regenval.

Op 28 april waren al 168.000 mensen (meer dan 35.000 huishoudens) zijn getroffen. Ten minste 3.800 huizen zijn verwoest en scholen en gezondheidsfaciliteiten zijn beschadigd, waaronder 75 klaslokalen en vijf medische centra.

De districten Macomia, Quissanga, Mussimba da Praia en het eiland Ibo zijn het hardst getroffen. Veel gebieden zijn nog steeds niet begaanbaar vanwege beschadigde infrastructuur en veiligheidsrisico’s voor aanvallen van gewapende groeperingen.

Zware regenbuien die begonnen in de nacht van 27 op 28 april, leidden ook tot zware overstromingen in Pemba en omliggende gebieden, waardoor de toegang tot de stad wordt beperkt. Omdat er de komende dagen nog meer regen voorspeld wordt, is er een hoog risico op verdere overstromingen en verspreiding van door water en muggen overgebrachte ziekten.

De belangrijkste behoeften op dit mooment zijn onderdak, drinkwater en materialen voor waterzuivering. De Mozambikaanse premier wijst op de noodzaak van 10.000 tenten voor families die door Cycloon Kenneth ontheemd zijn geraakt. Ontheemde families worden momenteel ondergebracht in tijdelijke centra in Pemba, zoals scholen, kerken en andere openbare voorzieningen. Alternatief onderdak is echter hard nodig, aangezien de prioriteit van de overheid ligt bij het snel herstellen van de functionaliteit van scholen en andere openbare gebouwen.

Cycloon Kenneth Mozambique

UNHCR’s hulp

UNHCR heeft personeel ingezet om schade en behoeften te inventariseren. In Pemba hebben we een bezoek gebracht aan een school waar ongeveer 600 personen zijn ondergebracht. De leiders van de gemeenschap benadrukten dat er grote behoefte is aan extra voedsel, hout om vuur te maken om op te koken, noodhulpitems zoals borden en glazen en extra watervoorzieningen.

Tegelijkertijd gaat onze hulp voor degenen die getroffen zijn door Cycloon Idai door. Terwijl de eerste ronde van hulpgoederen en noodopvang ter ondersteuning van 30.000 mensen wordt verspreid in Mozambique, Malawi en Zimbabwe, mobiliseert UNHCR nog eens hulpgoederen voor 45.000 mensen.

Verder ondersteunt UNHCR in Mozambique de verplaatsing van ontheemde gezinnen naar veiligere stukken land dichter bij hun plaatsen van herkomst. Ook hier worden tenten en noodhulpitems aangeboden. Ongeveer 200 gezinnen zijn uit noodopvangplaatsen in Beira verhuisd. In de komende 10 dagen zullen nog zo’n 70.000 mensen worden verplaatst.