Ensiluokkainen verkostoituminen tuo pakolaiset ja norjalaiset yhteen

Pohjois-Norjassa aivan napapiirin eteläpuolella sijaitseva Mo i Rana toivottaa pakolaiset tervetulleiksi.

Syyrialainen poika räppää norjalaisen yhtyeen kanssa Mo i Ranassa, Norjassa. ”Toivon, että voin poistaa kaikki sodan äänet muistoistamme”. Kuva: UNHCR/Max-Michel Kolijn

Pohjois-Norjassa aivan napapiirin eteläpuolella sijaitsevalla Mo i Ranalla on paljon tarjottavaa henkeäsalpaavien maisemien, vieraanvaraisuuden ja työpaikkojen myötä. Se on kuitenkin kaukana, siellä on kylmä, eikä moni ole koskaan kuullut koko paikasta.

”Täällä Pohjois-Norjassa väestö on vähentynyt viimeiset 50 vuotta”, sanoo Merete Torsteinsen, paikallisen aikuiskoulutuskeskuksen rehtori. ”Toivotamme pakolaiset tervetulleeksi ystävällisyyttämme, mutta myös koska tarvitsemme heitä pitämään alueemme elossa. Meillä on työpaikkoja ja tilaa, ja nyt me tarvitsemme ihmisiä.”

Aiman Shaqura, Give a Jobin perustaja, on Norjaan pakolaisena 27 vuotta sitten saapunut palestiinalainen. Hänestä on sittemmin tullut menestynyt yrittäjä ja yrityksen omistaja. Hänen uusin projektinsa Give a Job keskittyy luomaan verkostoitumismahdollisuuksia muille Norjaan pakolaisina tuleville, joissa on paljon potentiaalia ja jotka tarvitsevat vain sopivan ajan ja paikan todistaa osaamisensa.

Aiman Shaqura lavalla Give a Job -tilaisuudessa. ”Toimme yhteen ihmisiä, jotka eivät yleensä kohtaa” Kuva: UNHCR/Max-Michel Kolijn

Kun Aiman matkusti Mo i Ranaan ehdottamaan työpaikkamessujen ja verkostoitumistilaisuuden järjestämistä, paikallisyhteisö, pakolaiset ja yritysten omistajat olivat innoissaan ja ymmärsivät nopeasti, että se hyödyttäisi kaikkia osapuolia. Yhdessä he sovelsivat norjalaista dugnad-henkeä – jokainen tarjoaa aikaa tai resursseja vapaaehtoisesti hyvän yhteisen asian puolesta.

”Toimme yhteen ihmisiä, jotka eivät yleensä kohtaa. Halusimme auttaa ihmisiä tutustumaan toisiinsa, edistää työpaikkojen luomista ja tarjota samalla mukavaa yhdessäoloa kaikille”, Aiman Shaqura kertoo.

Paikallisen kukkakauppiaan runsaskätinen kukkalahjoitus, 200 kg ensiluokkaista lohta, paikallisten muusikoiden ja innostavien puhujien tarjoama ohjelma, yli 30 yrityksen paikalla olo, julkkiskokin tuki ja tietenkin paikallisten pakolaisten ja tapahtumapaikan henkilökunnan ruoanlaitto, tarjoilu ja valmistelut – kaiken tämän ansiosta tapahtumasta muodostui viiden tähden juhla, johon osallistui yli 400 henkeä kaupungin arvostetuimmassa tilassa.

Verkostoitumistilaisuuden tavoitteena ei ollut vain työpaikkojen luominen, vaan myös uusien ystävyyssuhteiden solmiminen sekä sen oivaltaminen, mitä kaikkea hienoa Mo i Ranan yhteisö ja pakolaiset voivat yhdessä saada aikaan.

Mo i Ranan yhteisö loi tilan pakolaisten ja paikallisten yritysten tapaamiselle. Kuva: UNHCR/Max-Michel Kolijn