YK:n pakolaisjärjestön seitsemän keskeistä viestiä seuraavalle Euroopan parlamentille

Seuraavan Euroopan parlamentin jäsenillä on ainutlaatuinen ja tärkeä mahdollisuus antaa parempaa suojelua pakolaisille EU:ssa ja maailmanlaajuisesti.

Konfliktit, väkivalta ja vaino pakottavat yhä useammat pakenemaan kodeistaan. Tällä hetkellä useimmat heistä jäävät kotimaahansa tai pakenevat naapurimaihin, eivätkä Eurooppaan.

Vaikka harvemmat hakevat nyt turvaa Euroopasta, liian monet kuolevat edelleen traagisesti merellä uutta tulevaisuutta etsiessään. Takaisin käännyttäminen ja kaltoinkohtelu maarajoilla jatkuu myös edelleen ja useat suojelua hakevat henkilöt eivät pääse Eurooppaan.

Euroopan unionilla (EU) voi olla päärooli pakolaisten suojelemisessa Euroopassa ja ulkomailla, myös tukemalla globaalisen pakolaiskompaktin toimeenpanoa. Tämä uusi globaali sopimus auttaa tarjoamaan tuntuvampaa tukea niille maille, joissa useimmat pakolaiset elävät. Se myös edistää oikeudenmukaisempaa vastuunjakoa niiden ihmisten auttamisessa, jotka joutuvat pakenemaan kotimaastaan ja hakemaan turvapaikkaa muualta.

Yhteistoiminnalla EU-maat voivat hallinnoida turvallisesti ja inhimillisesti ihmisten saapumista siten, että asiat toimivat hyvin sekä pakolaisten että vastaanottavien yhteisöjen kannalta. Tukemalla Euroopan ulkopuolisia maita EU voi myös vähentää vaarallista matkantekoa ja auttaa löytämään pakolaisille pitkäaikaisia mahdollisuuksia menestyä, eikä pelkästään pysyä elossa.

Voit lukea tarkemmin UNHCR:n seitsemästä viestistä seuraavalle Euroopan parlamentin jäsenille suomeksi täältä: