Succesvolle Syrische ondernemer begint opnieuw

Voorheen werd in de Bijlmer-bajes voor 1000 gevangenen gekookt, nu is de keuken van de voormalige gevangenis het domein van Jay Asad. Ondernemer in hart en nieren, sinds 2014 als vluchteling in Nederland, en nu eigenaar van een eigen bedrijf en stichting.

©CKmoment/Camille Keller

‘We hebben nooit gedacht dat wij ooit vluchteling zouden worden. Maar toen IS kwam werd het te gevaarlijk. De toekomst van mijn kinderen kwam in gevaar, en dat was niet te verdragen.’ De Syrische Jay besloot te vluchten naar Nederland.

Iedereen neemt hier de fiets

Nederland was een bewuste keuze. ‘Ze spreken hier goed Engels, de kinderen gaan naar dezelfde school als Nederlandse kinderen. Iedereen is hier gelijk en iedereen neemt hier de fiets,’ zegt Jay. Zijn vrouw Suha en hun vier kinderen kwamen later via gezinshereniging. ‘We dachten dat het maximaal drie maanden zou duren, maar het was uiteindelijk een jaar. Als ik had geweten hoe lang het zou duren voordat ik ze weer zou zien, dan weet ik niet of ik de reis had gemaakt.’

Niet aan de zijlijn blijven staan

Jay liet zijn ondernemingen in de toeristen-, transport-, en voedingssector achter in Syrië. ‘Het eerste wat we hebben verloren was niet het geld, maar ons netwerk. Hier was ik een nummer.’ Maar Jay ging meteen aan de slag om zijn netwerk weer op te bouwen. ‘Ik ben bang om aan de zijlijn te blijven staan. Ik wil niet afhankelijk zijn van bijstand of donaties.’

StartUp Kitchen

Bij Jay zit het ondernemen in zijn bloed. Na het krijgen van zijn vluchtelingenstatus in Nederland, richtte hij StartUp Kitchen op, een bedrijf dat Syrische catering, bedrijfsuitjes en kookworkshops aanbiedt. Hij heeft acht vrijwilligers die hem helpen bij de grotere klussen. “Ze wachten op hun gezin, en willen iets doen. Ik leer ze niet hoe ze moeten koken, ze leren hier soft skills.” Momenteel werkt hij voornamelijk met Syriërs en Irakezen. “Vanwege de taal, en ik ken de mentaliteit. Ik ben geen oppas. Ik help diegene die echt graag willen.”

Eigen stichting

Jay heeft grootse plannen voor de toekomst. Hij wil graag een franchiseketen opzetten die zich richt op Syrisch eten. Ook heeft Jay de stichting RefuJay opgericht. Deze stichting heeft als doel om het ondernemerschap onder vluchtelingen te bevorderen. “Ik heb de ervaring en ik wil deze mensen helpen, omdat ik mijn kinderen wil helpen. Als wij mislukken, zijn mijn kinderen daar de dupe van. Ik wil niet dat mijn kinderen opgroeien in een land waar ze gezien worden als last. We zijn hier gekomen om onze kinderen een waardig leven te laten leiden.”