Nieuw leven in Za’atari

Dankzij jou is er nieuw leven in Za’atari! Elke week worden er ongeveer 80 baby’s geboren in de enige geboortekliniek van het vluchtelingenkamp. Met jouw steun zorgen wij ervoor dat bij elke bevalling professionals aanwezig zijn die de (aanstaande) moeder alle zorg bieden die nodig is. Bekijk snel aflevering 6: een nieuwe baby!

Jouw structurele steun zorgt voor medicijnen en medische behandelingen die levens redden en dodelijke ziekten voorkomen.

In dichtbevolkte vluchtelingenkampen zoals Za’atari, waar ongeveer 83.000 mensen leven, zijn we constant beducht op mogelijke uitbraken van ziekten. Als een virus zoals cholera of tyfus opduikt in het kamp, kan dit razendsnel om zich heen grijpen, met veel dodelijke slachtoffers als gevolg. Daarom is het letterlijk van levensbelang dat we naast goede medische hulp ook zorgen dat we dit soort besmettelijke ziekten voorkomen.

Ook vluchtelingen hebben hart- en vaatziekten

“Soms beseffen mensen zich niet dat ook vluchtelingen kunnen lijden aan diabetes, hart- en vaatziekten of kanker. Het is mijn werk om hen de medische zorg te bieden die zij nodig hebben.” Aan het woord is Dina, onze collega in Jordanië die medeverantwoordelijk is voor de gezondheidszorg in Za’atari, “We hebben een ziekenhuis met 55 bedden in het kamp.  Maar we hebben niet alle medische apparatuur tot onze beschikking die we eigenlijk nodig hebben. Dat betekent dat we sommige mensen met levensbedreigende aandoeningen moeten overbrengen naar een ziekenhuis in Jordanië.”

De oorlog heeft verregaande gevolgen voor de gezondheid van kinderen

“Natuurlijk zijn er ook mensen die gehandicapt zijn. Zij hebben hulpmiddelen nodig en fysiotherapie. We zien mensen met psychische problemen, die medicatie of therapie nodig hebben. Het hele Syrische zorgsysteem is verwoest, dus we moeten er bovendien voor zorgen dat alle kinderen alsnog hun vaccinaties krijgen.”

“Ieder mens heeft recht op een veilige bevalling”

Dina: “Dit werk kent veel uitdagingen. Maar waar ik in het bijzonder door word gegrepen, is de gynaecologie en prenatale zorg hier in Za’atari. Of je nou op de vlucht bent of niet, als vrouw heb je het recht om te bevallen in een veilige omgeving, waar je wordt geholpen door professionals.”

Het is zwaar werk. We maken lange dagen. We zijn gestationeerd in de woestijn. Maar er is niets zo dankbaar als het kunnen helpen van deze kwetsbare mensen.

Dina Jardaneh, Assist. Public Health Officer in Jordanië.

Aflevering gemist? Bekijk ze hier terug: