Innovatieve investeringen veranderen levens in Ethiopië

Door samenwerking met de IKEA Foundation is een uitgedroogde woestijn veranderd in waardevolle landbouwgrond voor vluchtelingen en de lokale bevolking in Ethiopië.

Het kanaalsysteem dat water brengt naar de boeren in deze afgelegen gemeenschap in het oosten van Ethiopië heeft een uitgedroogde woestijn omgetoverd in een vruchtbare landbouwgrond.

“Voordat het kanaal werd aangelegd, was hier alleen bos”, zegt Ibrahim Abdi Farah, voorzitter van het bestuur van het irrigatiesysteem in het Kobe-vluchtelingenkamp. “We konden hier niets verbouwen. Er was nauwelijks genoeg voedsel om te eten, laat staan om te verkopen.”

Een nieuwe aanpak

Een nieuwe aanpak van UNHCR, de IKEA Foundation en de overheid ondersteunt duizenden vluchtelingen en lokale inwoners, zoals Ibrahim, die geraakt zijn door opeenvolgende droogtes in Ethiopië.

Samen herwinnen mensen hun onafhankelijkheid. Tijdens de vijfjarige samenwerking is er ongeveer 20.000 meter aan irrigatiekanalen gebouwd die van een woestijn een waardevolle landbouwgrond hebben gemaakt.

Irrigatiesysteem voor vluchtelingen en lokale bevolking

Het irrigatiesysteem werd twee jaar geleden gebouwd. Het water stroomt uit de rivier door de kanalen en naar de boerderijen. Iedereen heeft zijn eigen kanaal, zodat het water iedereen bereikt. Met behulp van zaden, gereedschappen en training bewerken Somalische vluchtelingen en de lokale bevolking samen de grond.

Het programma sluit aan bij het Comprehensive Refugee Response Framework, of CRRF. Hierin wordt opgeroepen tot meer nadruk op de onafhankelijkheid van vluchtelingen en ondersteuning aan de lokale bevolking in het land waar de vluchtelingen verblijven. Deze aanpak is opgezet ter ondersteuning van het Vluchtelingenpact dat naar verwachting eind 2018 door de Algemene Vergadering van de VN zal worden aangenomen.

 

Levens verbeteren

“Dankzij het project kunnen boeren 13 verschillende gewassen verbouwen – variërend van tomaten tot uien – die op markten in het hele land zullen worden verkocht. Hierdoor zal het leven van zowel vluchtelingen als de lokale bevolking verbeteren”, zegt lokale voorzitter Mohamed Kulow Hassan.

 

“Mensen kunnen zichzelf onderhouden, ze begrijpen elkaar en ondersteunen elkaar. Mijn droom voor de stad Melkadida is om zich zo te blijven ontwikkelen in de toekomst dat het ooit een geweldige stad zal worden.”

Lokale voorzitter Mohamed Kulow Hassan

“Dit heeft me vrijheid gegeven”

Voor Somalische vluchteling Dahaba Hassan Ibrahim en haar gezin heeft het bezitten van een vruchtbaar stuk grond – en het inkomen dat het oplevert – hun leven gered.

“Deze boerderij heeft me vrijheid gegeven. Hiervoor hing mijn leven af van de verkoop van groenten om mijn kinderen van basisbehoeften te voorzien en van de hulp die we kregen. Dankzij deze boerderij kan ik nu alles kopen wat ik nodig heb. ”

Kinderen kunnen naar school

Dahaba en andere ouders willen graag dat hun kinderen een opleiding krijgen. Het project dat wordt gesteund door UNHCR en de IKEA Foundation houdt veel jongeren op school en biedt sommige, zoals de 20-jarige Iqra, de mogelijkheid om hun studie aan de universiteit voort te zetten.

“Ik wil management studeren, zodat ik de aanhoudende problemen in mijn land kan oplossen”, zegt ze. “Als ik de president van Somalië word, zal ik meer scholen openen voor de samenleving, dat is mijn wens en mijn droom en dat ik zal het doen.”