65 mensen verdronken na schipbreuk voor kust van Tunesië

Ongeveer 65 mensen zijn verdronken nadat hun boot vrijdag vroeg in de ochtend ongeveer 83 km voor de kust van Tunesië is gezonken, een van de ergste incidenten op de Middellandse Zee in maanden.

Een luchtfoto van de Middellandse Zee ten zuiden van Sicilië, mei 2011. © UNHCR/Frederic Noy

16 mensen werden uit het water getrokken en door de Tunesische marine naar de kust van Zarzis gebracht. Eén persoon is onmiddellijk overgebracht naar het ziekenhuis voor medische behandeling, terwijl de anderen wachtten op toestemming om van boord te gaan.

Volgens de overlevenden verliet de groep op 9 mei Zuwara, ongeveer 120 km ten westen van Tripoli. Hun boot kwam al snel in de problemen toen ze sterke golven tegenkwamen.

“Dit is een tragische en vreselijke herinnering aan de risico’s die nog steeds worden ondervonden door diegenen die proberen de Middellandse Zee over te steken,” zei Vincent Cochetel, UNHCR Special Envoy for the Mediterranean.

UNHCR-personeel stond klaar om de overlevenden te helpen met noodopvang, voedsel en dekens, en om hun beschermingsbehoeften te beoordelen. UNHCR’s partner, de Tunesische Rode Halve Maan, stond paraat om medische hulp te verlenen.

Dit incident is het grootste verlies sinds midden januari, met ongeveer 117 mensen die stierven of vermisten zijn. Afgelopen m heeft UNHCR alarm geslagen over het gebrek aan opsporings- en reddingscapaciteit op de Middellandse Zee.

164 mensen stierven op de route tussen Libië en Europa in de eerste vier maanden van 2019. Dit is aanzienlijk minder dan in voorgaande jaren, maar voor degenen die het riskeren wordt de reis steeds zwaarder. In de eerste vier maanden van dit jaar stierf één persoon op de Middellandse Zee voor elke drie die de Europese kusten bereikten.

“In de hele regio moeten we de capaciteit van opsporings- en reddingsoperaties versterken”, zei Cochetel. “Als we nu niet handelen, zullen we zeker meer tragische gebeurtenissen zien in de komende weken en maanden.”