Angelina Jolie vraagt om humanitaire hulp voor miljoenen Venezolaanse vluchtelingen

Angelina Jolie, Speciaal Gezant van UNHCR, bezocht vluchtelingen, terugkerenden en overheden in Colombia om de impact van de Venezolaanse vluchtelingencrisis te bespreken.

Angelina Jolie in Colombia

Speciaal Gezant van UNHCR Angelina Jolie ontmoet kinderen die zijn gevlucht uit Venezuela in Maicao, Colombia. © UNHCR/Andrew McConnell

 

Met ruim 4 miljoen Venezolanen op de vlucht, doet Angelina Jolie een oproep tot meer leiderschap en humanitaire steun voor de landen die het zwaarst door de Venezolaanse crisis zijn getroffen.

 

“Dit is een situatie van leven en dood voor miljoenen Venezolanen” 

“Dit is een situatie van leven en dood voor miljoenen Venezolanen,” vertelt Jolie. “Humanitaire steun is nu harder nodig dan ooit, net als steun van mensen die niet bang zijn om verantwoordelijkheid te nemen en leiderschap te tonen.”

Haar bezoek aan Maico in Colombia was haar 65e missie bij UNHCR sinds 2001. In 2002 ontmoette Jolie Colombiaanse vluchtelingen in het naburige Ecuador, die al tientallen jaren geleden Colombia waren ontvlucht. In 2010 en 2012 keerde ze opnieuw terug om Colombiaanse vluchtelingen te ontmoeten. Dit keer ontmoette zij Venezolaanse vluchtelingen in Colombia.

Haar bezoek aan vluchtelingen in nood

Jolie sprak met verschillende journalisten in een centrum dat onderdak biedt aan Venezolanen voor een periode van 30 dagen. Momenteel verblijven er ruim 350 Venezolanen, die ook voedsel, juridische bijstand en medische steun ontvangen.

Het centrum werd in maart geopend door UNHCR en de Colombiaanse regering, maar de capaciteit van het centrum is beperkt door een enorm financieringstekort van 79 procent. Dit tekort vertraagt ontwikkelingen in de hele regio, waardoor miljoenen mensen gevaar lopen.

 

Angelina Jolie in Colombia

Speciale Gezant van UNHCR Angelina Jolie spreekt met Yoryanis Ojeda, 35, een voormalige Colombiaanse vluchteling die terugkeerde uit Venezuela en die woont in een informele nederzetting in Riohacha, Colombia. © UNHCR/Andrew McConnell

 

Tijdens haar bezoek aan het centrum ontmoette Jolie een jong gezin dat in april de Venezolaanse grens over vluchtte. Maria, een 41-jarige alleenstaande moeder met zes kinderen, vertelde dat ze het metalen dak van hun gezinswoning moest verkopen om kleding en schoenen te kunnen krijgen voor haar kinderen, voor hun vlucht naar Colombia.

“Je kinderen zullen terugdenken aan de tijd dat jij hun leven hebt gered,” zei Jolie tegen haar.

Jolie ontmoette ook de Colombiaanse president Ivan Duque in Cartagena. Ze uitte haar dankbaarheid aan de regering en de bevolking van Colombia voor het reageren op de Venezolaanse crisis. Ze noemde het “uiterst opmerkelijk en vrijgevig” – vooral omdat ze zich inzetten voor de ontwikkeling van een vredesplan.

 

“Ze helpen ons en zorgen voor ons. Ik voel me hier gerespecteerd en trots.”

 

Tijdens haar reis naar Colombia bezocht Jolie een opvangcentrum in Riohacha, waar zij Venezolaanse jongeren ontmoette die slachtoffer zijn geworden van seksueel misbruik. Ook dit is een groot probleem voor veel jongeren die noodgedwongen de grens over moeten.

“Ze beschermen ons hier,” vertelt een 17-jarig Colombiaans meisje. “Ze helpen ons en zorgen voor ons. Ik voel me hier gerespecteerd en trots.”