Solidariteitsconferentie in Brussel voor miljoenen Venezolanen

Op 28 en 29 oktober vindt er een Internationale Solidariteitsconferentie plaats in Brussel. De conferentie wordt georganiseerd door de Europese Unie, UNHCR en de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM). Het doel is om snel en gecoördineerde actie te ondernemen voor de grote hoeveelheden mensen die Venezuela hebben verlaten.

Venezolaanse vluchtelingen nemen even een rustpauze nadat ze de grens bij Cúcuta, Colombia, zijn over gegaan. April 2019. © UNHCR/Vincent Tremeau

 

De situatie in Venezuela heeft de afgelopen jaren voor miljoenen vluchtelingen en migranten gezorgd. Het is een van de grootste migratiecrises van de wereld en de grootste in de geschiedenis in Zuid-Amerika. Bijna 80 procent van de inmiddels 4,5 miljoen Venezolanen die hun land hebben verlaten, wordt door landen in Latijns-Amerika of in het Caribisch gebied opgevangen.

Capaciteit

Landen in de regio blijven zich – tot nu toe – solidair tonen met Venezolanen. De mensen uit Venezuela kunnen zich daar vrij bewegen, hebben toegang tot sociale diensten en kunnen integreren in lokale economieën en gemeenschappen. Maar de capaciteit en middelen van nationale autoriteiten en de gastgemeenschappen bereiken een breekpunt. Meer internationale steun is nodig om Venezolaanse vluchtelingen en migranten te ondersteunen.

“Samen sturen we een krachtige boodschap naar Venezolaanse vluchtelingen en migranten en hun gulle opvang gemeenschappen in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied, dat de wereld hen niet is vergeten.”

“De Europese Unie en haar partners herzien hun commitment aan het Venezolaanse volk. Wanneer 4,5 miljoen mensen onderweg zijn, is actie nodig en zullen we blijven handelen,” aldus Vice-President van de Europese Unie Federica Mogherini. “Dit is een moment om nog meer steun te vragen aan de internationale gemeenschap voor Venezolaanse vluchtelingen, migranten en hun gastgemeenschappen. We willen het bewustzijn over de ernst van deze crisis vergroten, we willen de Internationale steun voor regionale en gecoördineerde hulp vergroten. De EU is al de belangrijkste donor en belangrijke politieke speler en levert sinds 2018 € 170 miljoen aan ondersteuning aan het Venezolaanse volk.”

“Hulp verdubbelen”

“Landen en gemeenschappen in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied die miljoenen Venezolanen hebben verwelkomd, verdienen  – en hebben – onze steun nodig,” aldus IOM-Directeur-Generaal António Vitorino. “De internationale gemeenschap, inclusief donoren, samenwerkingsinstanties en de particuliere sector, moeten hun hulp verdubbelen om ervoor te zorgen dat er hulp blijft voor de meest kwetsbaren en degenen die hen ondersteunen.”

Op de conferentie zijn ministers en hoge ambtenaren uit Latijns-Amerika en het Caribisch gebied en lidstaten van de Europese Unie samen met VN-agentschappen, internationale samenwerkingsinstanties, ngo’s, bedrijven uit de particuliere sector, maatschappelijke organisaties en ontwikkelingsactoren, waaronder internationale financiële instellingen, aanwezig.

Krachtige boodschap

“Deze conferentie is een unieke gelegenheid om alle, bij de hulpverlening betrokken, partijen samen te brengen,” zei Filippo Grandi, Hoge Commissaris voor de vluchtelingen. “Samen sturen we een krachtige boodschap naar Venezolaanse vluchtelingen en migranten en hun gulle opvang gemeenschappen in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied, dat de wereld hen niet is vergeten en dat we hen zullen ondersteunen in momenten van nood.”

De Internationale Solidariteitsconferentie – die humanitaire en ontwikkelingsactoren, de particuliere sector, het maatschappelijk middenveld, internationale financiële instellingen en gast- en donorregeringen samenbrengt – heeft tot doel het bewustzijn van de crisis te vergroten, de wereldwijde verbintenissen ten aanzien van opvanglanden en -gemeenschappen te herbevestigen, en geeft de bevestiging van internationale steun voor een gecoördineerde regionale hulpverlening en oproep tot meer internationale technische – en financiële samenwerking met de regio.