Luchtbrug van UNHCR met essentiële medische hulp landt in Iran

Op 23 maart landde zo’n 4,4 ton aan hoognodige medische hulpgoederen van UNHCR in Iran, waaronder voorraden om de COVID-19-respons te ondersteunen. UNHCR leverde maskers, handschoenen en essentiële medicijnen om kritieke tekorten in het Iraanse gezondheidszorgsysteem aan te pakken.

Een UNHCR-medewerker in de Islamitische Republiek Iran ontvangt de 4,4 ton aan hoognodige medische hulp, inclusief voorraden ter ondersteuning van de COVID-19-respons. © UNHCR/Hamid Yazdanpanah

Een UNHCR-medewerker in de Islamitische Republiek Iran ontvangt de 4,4 ton aan hoognodige medische hulp, inclusief voorraden ter ondersteuning van de COVID-19-respons. © UNHCR/Hamid Yazdanpanah

De komende weken staan ​​er nog meer vluchten op het programma voor het vervoeren van extra hulpmiddelen, medicijnen en persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) voor gezondheidswerkers.

Er zijn bijna een miljoen vluchtelingen in Iran die toegang hebben tot dezelfde gezondheidsdiensten als de gastgemeenschap en die onder de nationale gezondheidsrespons vallen. Ziekenhuizen en gezondheidscentra worstelen echter met het sterk toenemende aantal personen dat dringend hulp nodig heeft.

“Deze hulpgoederen zijn essentieel voor het verbeteren van de gezondheidszorg in Iran, voor zowel vluchtelingen als de gastgemeenschap,” zegt Ivo Freijsen, UNHCR-vertegenwoordiger in Iran. “We zijn ​​solidair met het volk van Iran en zijn volledig gemobiliseerd om de verspreiding van COVID-19 te helpen controleren en de impact op de meest kwetsbaren, waaronder vluchtelingen, te verminderen.”

Het virus heeft zich inmiddels verspreid over alle 31 provincies van Iran. Vluchtelingen, van wie de meesten zij aan zij leven met gastgemeenschappen in dorpen en steden, lopen evenveel risico om COVID-19 op te lopen als Iraniërs.

Al in de vroege stadia van de pandemie heeft UNHCR, in samenwerking met de regering van Iran, basishygiëneproducten zoals zeep en papieren wegwerphanddoeken uitgedeeld aan zo’n 7.500 vluchtelingenfamilies die in vluchtelingennederzettingen in het hele land wonen. Er zijn ook hulpgoederen ter beschikking gesteld aan regerings- en NGO-partners die zich bezighouden met het verlenen van bijstand aan vluchtelingen.

UNHCR blijft nauw samenwerken met de Iraanse overheid, VN-organisaties, waaronder de Wereldgezondheidsorganisatie, en nationale en internationale NGO-partners, om het bewustzijn van belangrijke preventiemaatregelen onder vluchtelingen en gastgemeenschappen te vergroten.

Doneer nu

 

Bekijk ook