Vluchtelingenkinderen in Europa dromen groots

Door middel van foto’s, verhalen en video’s laat Dream Diaries zien dat vluchtelingenkinderen alles hebben moeten achterlaten, behalve hun hoop en dromen voor de toekomst.

“Door tijd door te brengen met de vele kinderen die we ontmoetten, stelden ze zich open en wilden ze hun dromen met ons delen. Nadat we hun verhalen verzameld hadden, gingen we aan de slag met beelden die symbool staan voor hun dromen, zodat we die dromen visueel konden maken”, zegt Debra van Humans of Amsterdam, een pagina met meer dan 400.000 volgers op Facebook. “Dankzij die invalshoek zagen we de enorme kracht die de kinderen in zich hebben. Krijgen ze de juiste steun, dan kunnen ze alles bereiken.”

“Ik wil een superheld worden zodat ik nooit meer bang hoef te zijn”

De verhalen- en fotoreeks die, verspreid over tien dagen, op Instagram, Facebook en de online kanalen van UNHCR verschijnt, visualiseert de dromen van een aantal kinderen. Zo ook die van de 8-jarige Ayham die met zijn familie in Wenen woont nadat ze Syrië ontvluchtten in oktober 2015. Een portret beeldt hem af als superheld, met bliksemschichten die uit zijn handen schieten.

“Ik wil een superheld worden zodat ik nooit meer bang hoef te zijn”, vertelde Ayham aan het Dream Diaries-team. “Ik zou het geweld in Syrië stoppen en daarna terugkeren om alles een kusje te geven, echt alles, zelfs de bananen en de watermeloenen.”

Debra Barraud (rechts) en Annegien Schilling (links) © UNHCR/Benjamin Heertje

In 2016 was meer dan de helft van alle vluchtelingen kind. Alleenstaande vluchtelingenkinderen – vooral uit Afghanistan en Syrië – deden in dat jaar maar liefst 75.000 asielaanvragen in ongeveer zeventig landen.

“Vandaag de dag zien we dat veel mensen en gemeenschappen niet openstaan voor vluchtelingen. Dat vier jonge mensen met dit project op zoek gaan naar hoopgevende verhalen is daarom zeer inspirerend”, aldus Véronique Robert, UNHCR’s deputy regional representative voor West-Europa. “De Dream Diaries illustreren perfect hoe vluchtelingen gewone mensen zijn, net als jij en ik. Mensen met hoop, dromen en wensen. Het enige verschil is dat ze genoodzaakt waren om hun thuis te ontvluchten en alles achter te laten.”

“Het was interessant om beelden te creëren die mensen hoop geven”

De verhalen van de twaalf kinderen in UNHCR’s Dream Diaries komen uit steden in België, Duitsland, Nederland, Oostenrijk, en Zwitserland. Ze vonden er een nieuw thuis en een nieuwe kans om te dromen.

“Het algemene beeld over vluchtelingen is overwegend triest en weinig hoopvol, bijna deprimerend. Het leek me veel interessanter om foto’s te maken die mensen wél hoop geven”, zegt Annegien, die bijna 1 miljoen volgers heeft op haar Fetching_Tigerss Instagram account.

We willen iedereen vragen om net als Annegien en Debra iets te doen voor vluchtelingen, bijvoorbeeld door de wereldwijde #WithRefugees-petitie van UNHCR te tekenen. Die petitie vraagt beleidsmakers om vluchtelingen de nodige hulp, veiligheid, scholing en kansen te geven zodat ook zij hun dromen kunnen proberen waar te maken. De Dream Diaries-serie is te volgen via Humans of Amsterdam, Fetching Tigerss en de kanalen van UNHCR.