5 manieren waarop we winterhulp bieden

Zo helpen we met jouw donatie vluchtelingen de winter door.

Niet alleen in Europa, maar ook in het Midden-Oosten kan het tijdens de wintermaanden ijskoud zijn. Kan je je voorstellen dat je met temperaturen onder nul op een dun matje moet slapen? Gevluchte families leven soms noodgedwongen in tenten en vrezen de extreem koude nachten. UNHCR helpt hen om zich te beschermen tegen vorst, regen en gure wind. We organiseren winterhulp op verschillende manieren en lichten er 5 voor je uit:

1. Wie zijn het meest kwetsbaar? Wij zoeken hen op

Medewerkers van UNHCR zoeken actief naar mensen die het meest te lijden hebben onder de strenge winters. We zorgen dat ouderen en kinderen extra aandacht krijgen en alle zorg die nodig is.

2. We delen dekens en warme kleren uit

Om families warm en droog te houden, delen we regenjassen uit, maar ook slaapzakken, dekens, kleding en andere basishulpgoederen. Waar mogelijk zorgen we bovendien voor vervoer naar receptiecentra, zodat mensen op de vlucht zo snel mogelijk kunnen ontsnappen aan sneeuwstormen en vorst.

3. Samen bouwen we weersbestedige onderkomens en isoleren we tenten

In Europa kwamen in de afgelopen maanden veel vluchtelingen aan in de Balkanlanden, Griekenland en Centraal-Europa. Samen met onze partners werkten we daarom hard aan het isoleren van de tijdelijke onderkomens en de saniaire voorzieningen voor deze mensen op de vlucht.

4. We geven contant geld voor brandstof

Het klinkt misschien vreemd: UNHCR deelt geld uit. Toch is dit een bewezen effectieve manier om hulp te verlenen, zeker in een randstedelijke context. Vluchtelingen die in steden leven, kunnen met een beetje cash zelf brandstof en warme kleding kopen. Zo helpen we bovendien de lokale economie.

5. We houden de weersverwachting goed in de gaten

Diep weggestopt in het UNHCR-hoofdkantoor in Genève is een kleine vergaderkamer te vinden met de naam ‘winter cell’. Een team van 6 collega’s houdt hier de weersverwachtingen scherp in de gaten. Zodra zij winterse buien, vorst of sneeuwstormen signaleren worden onze hulpverleners ter plaate gealarmeerd. Zo kunnen we direct maatregelen treffen en zorgen we ervoor dat we zo snel mogelijk de juiste noodhulp op de juiste plek krijgen.


Wil je meehelpen in de strijd tegen de winter? Dat kan! Met jouw donatie kunnen we nog meer families op de vlucht helpen aan warme kleding, geld voor brandstof en levensreddende medicijnen. Help jij vluchtelingen de winter door? Doneer vandaag nog.